Relleu al capdavant dels departaments

IV: Pedagogia

Junt amb els departaments de Teoria, Composició i Direcció, Jazz i Música Moderna i Música Tradicional, aquest curs també els professors de Pedagogia han elegit un nou cap de departament a través d'un procés electoral. Aprofitant els relleus que s'han produït, hem volgut reflectir en aquest espai de la revista els plantejaments inicials i les línies d'actuació que proposen els representants d'aquestes àrees per encarar el futur. 

A dues veus
Altres publicacions
0
Share

Professor del Departament de Pedagogia. Cap del departament entre 2002 i 2013

Cap del departament de Pedagogia de l'Esmuc

La Creació, al curs acadèmic 2001-2002, del Departament de Pedagogia dins d’una institució com l’Esmuc va ser una aposta decidida de la Generalitat de Catalunya per situar la formació dels futurs docents de la música a la mateixa alçada que ja tenia en altres llocs d’Europa, sobre tot a països nòrdics i centreeuropeus. La tasca educativa essencial feta fins aleshores pels conservatoris i escoles de música a Catalunya va permetre fer aquest nou pas, que reconeixia i donava carta de naturalesa a una ampla diversitat de professions de la música, entre elles la del músic especialitzat en la formació musical, la del pedagog de la música. 

El naixement de l’Esmuc i del segle XXI, a part de ser una simple coincidència cronològica, era també un símbol de la petició que el primer equip directiu ens feia a tots els caps de Departament en aquell moment: fer una escola de música capaç de comprendre i donar servei a totes les demandes, a tots els usos i funcions que la societat catalana d’aquest nou segle pogués fer sobre la música. El Departament de Pedagogia de l’Esmuc es va configurar sota aquesta premissa. Per una altra banda el mateix currículum de les noves titulacions en pedagogia musical era ja una veritable innovació en el camp de la formació dels músics orientats a la docència, mai vista fins ara a l’Estat Espanyol, i que definia molt clarament la filosofia i la línia a seguir pel novíssim Departament de Pedagogia.

Es tractava –i es tracta– per tant de formar professionals de la docència de la música que fossin competents i versàtils en el domini del/s seu/s instrument/s i tipus de música; competents i versàtils tant en la pràctica educativa musical com en la reflexió sobre ella per a poder millorar-la; que alhora fossin capaços de valorar la tradició rebuda i tenir coneixements amplis i profunds en el camp de les noves ciències de l‘educació que des dels ’90 estaven impulsant el coneixement en pedagogia general i musical en l’àmbit internacional; que fossin capaços d’incorporar de manera integral i equilibrada, en un nou perfil professional de la docència de música, totes les tasques i activitats que el procés educatiu necessita per ser implementat, de forma que cap camp o context de l’activitat professional educativa musical els fos desconegut o estrany, o fos contemplat com no pertinent per un músic que dóna classes; es buscava un professional amb una forta consciència del valor humà i de reconstrucció social que posseeix l’educació de i a través de la música; un professional que vegi en la conformació d’equips de treball, la gestió funcional dels conflictes i la participació activa en les decisions i activitats de la comunitat educativa, indicadors centrals d’una educació musical de qualitat.

En definitiva, el Departament de Pedagogia de l’Esmuc porta més d’una dècada treballant per aconseguir professionals de l’educació musical integrals –que no depenguin d’altres professions per saber què s’ha de fer en educació–, que siguin agents de transformació i millora allà on vagin, i que siguin crítics i transformadors amb el coneixement professional que posen en marxa en la seva pròpia actuació docent; o sigui, que investiguin, i que comparteixin i contrastin els resultats amb la resta de la comunitat de professionals de l’educació musical, ajudant a estructurar-la i a fer-ne un referent pel camp professional de l’educació musical.

Part d’aquests reptes estan en procés d’acompliment. Altres nous es presentaran. Estic segur que el nou Cap, el Professor Ignasi Gómez, ens ajudarà i liderarà a tots els professors del Departament de Pedagogia per aconseguir-les.

L’educació musical a Catalunya ha canviat significativament en els darrers 20 anys, i aquests canvis s’han accelerat molt especialment en la darrera dècada. Les raons són múltiples i com a conseqüència de l’acció simultània d’agents diferents. L’acció de l’Esmuc, en conjunt, i del Departament de Pedagogia, en particular, formen part d’aquest conjunt  de dinàmiques que han contribuït a desenvolupar un millor sistema d’educació musical al país, així com un emergent perfil  professional de pedagog musical, amb un perfil competencial específic. Part del resultat de tota aquesta feina es pot visualitzar en els més de 150 titulats en pedagogia musical, la gran majoria d’ells ocupant llocs de professor als centres d’educació musical catalans i espanyols i, alguns d’ells, assumint també responsabilitats en les seves direccions, equips directius, i altres llocs i projectes d’importància en el panorama professional.

Els reptes, però, no s’aturen. Els propers anys veuran encara més profundes transformacions en el sistema educatiu i en els diversos espais de l’educació musical especialitzada, avançant en la línia d’una major democratització de l’accés a la pràctica musical, d’una major equitat, així com en un increment molt important del seu valor com a eina de desenvolupament de les necessitats expressives, culturals i socials de les nostres comunitats. Això es traduirà en una major diversificació dels formats, els espais, les metodologies... I a la vegada, en la necessitat d’un major desenvolupament de competències pedagògiques i musicals dels nous professionals: una major versatilitat en l´ús d’instruments diferents, estils i llenguatges diferents, situacions d’ensenyament-aprenentatge diferents...  

Cal, doncs, seguir donant resposta a aquestes necessitats anticipant-nos als canvis, vetllant per la qualitat de la nostra tasca, i cercant majors espais de col·laboració amb universitats i altres institucions educatives i artístiques, i sobre tot amb el propi espai professional: conservatoris, escoles i organitzacions educatives que són els veritables agents de l’educació musical.

El Departament de Pedagogia de l’Esmuc és un referent a tot l’estat i sovint és requerit a compartir la seva experiència i forma de treballar. Aquest fet és motiu d’orgull per a tots nosaltres. Toca, però, seguir treballant intensament dins del departament, i emmirallar-nos tant com calgui en els centres superiors europeus, amb l’objectiu de seguir avançant en la millora de l’especialitat de pedagogia i de la qualitat formativa que reben els seus estudiants.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.