Cos i minimalisme
Estudiants de percussió participen en l’obra coreogràfica Drumming, amb la companyia de dansa Rosas al Mercat de les Flors.
El passat dijous 27 de març, la companyia belga de dansa contemporània Rosas, dirigida per la ballarina i coreògrafa Anne Teresa De Keersmaeker, va oferir un espectacle acompanyada de la música del compositor minimalista nord-americà Steve Reich, amb la seva obra Drumming al Mercat de les Flors. Estudiants de percussió de l’Esmuc, sota la direcció de Miquel Bernat, component d'Ictus i professor de l’Esmuc, juntament amb altres intèrprets, van ser els encarregats d’executar i donar vida a la peça de Reich, una música composta a partir d’un sol motiu rítmic que evoluciona i dansa insistent en el transcurs de tota l'obra.
Un cop sec de bongo va ser l’iniciador del moviment, desencadenant alhora un gran cicló d’energia que anava evolucionat, de forma paral·lela amb la música, de ballarí en ballarí. De manera progressiva hi apareixien noves figures que s’afegien a l'espectacle i que et permetien percebre els petits canvis sonors o les noves formes coreogràfiques, encara que la barreja sonora i corporal es feia molt més evident quan el gruix instrumental i dinàmic provocava una refrega de moviments en els moments més vigorosos. L’ensemble instrumental, format per bongos, marimbes, glockenspiel, veus, un piccolo i el xiular humà, s’agrupava en diferents seccions segons les quatre parts que conformaven l’obra, de manera interrompuda. Gairebé una hora que marxava enrere, segon a segon, en una pantalla vigilada pels ulls dels artistes, atents a marcar les seqüències o els canvis gestuals en el cas dels ballarins. Va ser una posta en escena excel·lent on fins i tot els propis músics es comportaven com a dansaires, en la forma de caminant, de tocant i saludar el públic.
Miquel Bernat és el principal responsable de la participació dels alumnes de l’Escola, afegint-los al seu grup Ictus, format per una vintena de músics que tenen la seva seu a les instal·lacions de la companyia de dansa Rosas, a la qual acompanya en molts dels seus espectacles. Així que, si lliguem caps, ja podem resoldre la fusió d’aquestes tres agrupacions que, dijous passat, ens van regalar un veritable joc mestre d’imatges gestuals, ritme i moviments.
Finalment, cal dir que l’obra Drumming ja va cobrar vida amb una interpretació purament musical durant el mes de febrer al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba), a càrrec dels mateixos músics d’aquesta secció on, a més a més, presentaren en aquest context tan idoni d'altres propostes en l’àmbit de la percussió.
Així doncs, esperem que aquestes activitats interdisciplinars amb alumnes no cessin i que ens continuïn sorprenent amb projectes d’aquesta amplitud.
Comentaris (0)
Log in or create a user account to comment.