Esculpir sobre les cendres

Cristina Comaposada
Cristina Comaposada

Estudiant de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

L'Esmuc participa en el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share

A Alemanya, durant la II Guerra Mundial (1939-1945), el govern de Hitler va dur a terme una política discriminatòria i d’eradicació del poble jueu, com també d’altres ètnies que van patir la segregació en guetos i deportacions a camps d’extermini. Un veritable genocidi, anomenat Holocaust i que no finalitzaria fins el 27 de gener del 1945 amb l’alliberament dels camps de concentració a mans dels exèrcits aliats. La història de la humanitat no oblidarà mai aquesta enorme ruptura moral com tampoc l’horror i el dolor de les víctimes. Per aquesta raó, aquesta etapa va fer néixer les Nacions Unides, 51 països que es van comprometre a fonamentar els valors de la pau. Aquesta institució és la responsable de la creació del Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust, amb el principal objectiu de no oblidar ni permetre la justificació d’un fet d’aquestes dimensions.

La Generalitat de Catalunya, compromesa amb aquest memorial democràtic, com també unida a la recuperació de la memòria d’altres fets històrics que també necessiten un reconeixement, realitzarà un acte commemoratiu i d’homenatge a totes les víctimes del regim nazi. El memorial tindrà lloc el dilluns 27 de gener de 2014, a les set del vespre, al Palau del Parlament. Aquesta cerimònia comptarà amb la participació d’estudiants de diversos centres educatius de Catalunya, per recordar i homenatjar totes aquelles víctimes. Però en aquest acte també transcendeix una lliçó molt contundent i clara davant el racisme, com també fomenta un pensament tolerant i respectuós al costat dels drets humans.

El programa donarà pas a tres actes: l’encesa de les sis espelmes del record, lectures de fragments de textos seleccionats, a càrrec dels representants de les víctimes, i per últim el parlament, que conduirà la cloenda de l’acte a mans de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. També podrem presenciar la dramatització de l'actor Àlex Casanovas, que narrarà fragments del llibre K.L Reich, de Joaquim Amat-Piniella, escriptor manresà supervivent del camp de concentració de Mauthausen, amb motiu del centenari del seu naixement. Tota la commemoració serà acompanyada pel Quartet de corda Gaudí –Javier González, Maria Tió, Gemma Pujol i Rocío López–, format per alumnes de l’Esmuc, els quals acompanyaran musicalment els textos. El conjunt de corda interpretarà el Quartet de corda núm. 10 en mi bemoll major “ Les arpes”, op. 74,  de Beethoven. També s'hi farà un minut de silenci.

El mateix dilluns 27 de gener, a les 11 h, a la Sala 4 de l'Auditori, també s’obriran portes per dur a terme una sèrie d’actes amb el mateix motiu commemoratiu. Organitzat pel grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, impulsat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Ensenyament i en col·laboració amb l’Amical Mauthausen, com altres camps i  l’Esmuc. L’acte serà iniciat i presentat per Jordi Palou Loverdos, director del Memorial Democràtic, i inclou l'assistència i la xerrada del testimoni Dory Sont Brunner, així com una interpretació musical amb la participació dels estudiants, acompanyada de lectures i textos manuscrits.

Un dia ple d’escrits, reflexions i records reforçats amb veu i música, per transmetre’ns consciència i esculpir sobre les cendres. 

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.