Un cafè amb notes d’Antiga

Ginebra Olives
Ginebra Olives

Estudiant de Musicologia de l'ESMUC

Posa't en contacte

El Departament de Música Antiga aposta per la recuperació de patrimoni

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share
Concert d'Antiga al Museu de la Música
 

Fotografia: Sara Guasteví - Museu de la Música

El Departament de Música Antiga de l’Esmuc i el Museu de la Música de Barcelona col·laboren en la setena edició d’Un cafè amb..., concerts acompanyats de cafè mòlt que tenen lloc alguns dissabtes a la sala de teclats del Museu. L’activitat té com a objectiu descobrir al públic la música de compositors sovint desconeguts pels no experts, com Durón, Caccini, Peri, Arcadelt, Biber o Locke, en l’entorn suggeridor dels instruments antics exposats. No obstant això, si en edicions anteriors s’havia prioritzat la figura del compositor, ara la temàtica configura diversos compositors en un mateix concert.

El passat 23 de febrer tingué lloc la interessant sessió “Barrocs de l’ultramar: re-estrenes de peces de les colònies hispàniques”, on s’interpretaren obres de Sebastián Durón i compositors anònims de l’Arxiu Nacional de Bolívia que foren transcrites per a l’ocasió, dirigides per Marta Almajano. Seguidament, “La música i el drama”, el 23 de març, s’hi oferí repertori barroc dels primers compositors italians que experimentaren amb la recuperació del drama grec, Jacopo Peri, Giulio Caccini i Claudio Monteverdi, en un concert dirigit per Mara Galassi, professora de l’Escola. Les següents seran “Polifonies del cel i de la terra”, el 27 d’abril, amb misses i madrigals de Giovanni Pierluigi da Palestrina i Jacques Arcadelt dirigida per Lambert Climent,  i “Enraonar sense paraules, pintar sense pinzell”, el 25 de maig, que tractarà de música programàtica del barroc dirigida per Manfredo Kraemer.

Com explica Xavier Blanch, cap del Departament de Música Antiga, la col·laboració amb el Museu és estreta gràcies a la proximitat, i la sala de teclats té una sonoritat esplèndida i un aforament ideal per als concerts de petit i mitjà format. Per això, de cara al curs vinent s’intentarà augmentar el número de concerts d’Un cafè amb..., que aquest any ja han començat amb èxit.

Aquestes i altres activitats que es programen des del departament estan enfocades en la recuperació de patrimoni musical, que parteix de la recerca en col·laboració amb altres institucions com la basílica de Santa Maria del Pi o el CSIC de Barcelona. Així, els Grans Conjunts de Música Antiga del gener consistiren en la interpretació de l’oratori El Regreso (1807) de Carles Baguer, i els propers, que tindran lloc el 28 de maig, oferiran obres del Renaixement del Cançoner de Barcelona. D’altra banda, la relació amb l’exterior ha propiciat que els alumnes d’Antiga de l’Escola puguin tocar en entorns patrimonials com el Monestir de Pedralbes o el Museu Frederic Marès. Un context històric per a una música històrica.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.