Primeres Jornades ab sentits

La música té la paraula

Un espai per a la significació en la pràctica artística i pedagògica

El passat mes de novembre, l'Escola va acollir una iniciativa de Rolf Bäcker i meva al voltant de la significació musical. El nom, Jornades ab sentits, li va venir de les Trobades ab sentits que els meus estudiants, algun altre company i jo havíem anat organitzant, de manera extra-oficial, per seguir tocant temes de significació una vegada acabades les classes. Això de ab en lloc de amb va ser una cosa dels estudiants, que van deixar la versió abreujada d'aquesta preposició al títol de les Trobades. Suposo que els devia agradar que queda històric. El fet és que, fins a la reforma ortogràfica de principis del s. xx, en molts textos catalans s'escriu així, sense la m, tot i que es pronuncia igual, com si la portés.

Com explicava l'estudiant de musicologia Sara Martínez no fa gaire, en aquesta mateixa revista, les primeres Jornades ab sentits volien sobretot propiciar un intercanvi de punts de vista, per posar de relleu la presència de la significació en la pràctica artística i pedagògica, i alhora la seva absència als currícula de conservatoris de tots els nivells. Aquesta és una mancança que ens agermana amb la majoria de països occidentals, cosa que naturalment no és cap consol.

Cal reconèixer, però, que els objectius es van complir amb escreix. Inesperadament, l'interès per les nostres primeres Jornades va anar més enllà de l'Escola. Quan ens en vam adonar, havíem superat de llarg la capacitat de la sala 4 on, a falta de la sala d'orquestra i de cor, havíem decidit ubicar la trobada. Les xifres: 257 inscripcions, 94 acreditacions. Ni en somnis podíem esperar una resposta tan positiva. La devem a l'atractiu del programa, amb comunicacions i ponències vibrants de sentits, però també a l'eficaç difusió de l'activitat.

El professor Eero Tarasti, fundador els anys 80 d'un grup de recerca internacional al voltant de la significació musical, va presidir el petit grup de convidats internacionals. La seva posició preeminent al món ens situa, de retruc, al punt de mira com a escola d'avantguarda, capaç d'organitzar una trobada així amb pocs mitjans, però amb un nivell de qualitat que es pot fer veure a tot arreu. Això, no ho diem els organitzadors: ho diu el mateix Tarasti, que ho va publicar no fa gaire en un correu intern del grup internacional de recerca.

Tot plegat ens encoratja a seguir el camí traçat, cercar la implicació de més estudiants, professors i departaments, i restituir al pensament humanístic el seu lloc natural, bandejat dels estudis musicals durant massa temps. La música té un misteri que no podem ni volem desentrellar del tot. Però fins arribar a aquesta barrera de sentits, hi ha moltes coses a dir. Paraules que humanitzen la música, que li retornen la capacitat de funcionar com un missatge únic, complex, insubstituïble.

Moltes gràcies a tots els que hi heu col·laborat, des del vostre lloc. Especialment vull esmentar la tasca dels voluntaris, generosos i eficients. Confiem que el 2019, aprofitant l'empenta de les primeres, puguem celebrar unes segones Jornades ab sentits, com a assaig general per al International Conference on Musical Signification, que l'Escola acollirà, si tot va bé, el 2020.

Comments

Log in to comment.