Entre recerca i atzar

Espiral de llum

L’ESMUC participa a la primera Biennal Ciutat i Ciència

L’ESMUC té un ferm compromís amb la recerca i la perspectiva científica i experimentadora de les produccions musicals. Prova d'això és que compta amb un Grup de Recerca en Investigació i Creació Musicals format per professorat propi vinculat a diferents grups de recerca d’altres institucions tant nacionals com internacionals que ha compartit inquietuds i projectes en el marc d’un equip de treball. L’objectiu d’aquest grup és dissenyar els mecanismes conceptuals, artístics i tecnològics per a la creació, interpretació i investigació musicals.

El Grup de Recerca opta per un plantejament interdisciplinari que agrupa perspectives antropològiques, tecnològiques i artístiques, en resposta a les diferents subàrees de coneixements que conformen els departaments artístics de l’ESMUC i la vocació transversal del centre. L'Escola, a través dels departaments de Composició, Sonologia i Música Clàssica i Contemporània, i de propostes com l'ESMUC Contemporània i la Barcelona Laptop Orquestra, articula diversos projectes que incorporen tecnologia, ciència i recerca en la creació i interpretació musical. La interdisciplinarietat es mostra també en les diferents propostes realitzades tant per part del professorat com d’estudiants en la composició i interpretació d’obres musicals que integren diferents llenguatges compositius amb la implicació tant d’instruments tradicionals com elements electrònics.

Un exemple d’aquesta interacció de disciplines és la participació de l’ESMUC a la primera Biennal Ciutat i Ciència (Barcelona, 7-11 febrer) on diferents formacions musicals d’estudiants mostraran com instruments tradicionals combinen els seus sons i dinàmiques amb elements electrònics.

La proposta de l’ESMUC per aquesta primera Biennal Ciutat i Ciència s’emmarca dins d’una activitat denominada Serendipitat, un viatge per la neuroinspiració i la creativitat. En aquest acte que tindrà lloc el dissabte 9 de febrer al Palau de la Música, de 18.30 a 20.30h, quatre investigadors del Grup de Recerca en Tecnologies Mèdia de la Salle i del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona obriran un espai de conversa per parlar sobre la serendipitat, concepte que defineix una barreja subtil entre l’atzar i la determinació que passi alguna cosa. Després d'aquest diàleg, a la segona part d’aquesta proposta intervindran els joves músics de l’ESMUC que tocaran obres d’estudiants o graduats en Composició de l’Escola, juntament amb peces d’altres autors.

Els caps dels departaments de Música Clàssica i Contemporània, David Albet, i de Teoria, Direcció i Composició, Eduard Resina, han estat els coordinadors d’aquesta interessant proposta que ens acostarà als secrets del nostre cervell amb imatges i petites píndoles científiques en un espectacle de llum, so i atzar. 

Comments

Log in to comment.