Una nova cita anual:

Editorial

El fòrum Educació Musical al XXI

El Fòrum Educació Musical al XXI neix amb la voluntat d’esdevenir una cita anual que congregui professionals de l’educació musical, alumni de l’ESMUC i estudiants de pedagogia en general, amb l’objectiu de compartir una jornada de coneixement, intercanvi i innovació.

La iniciativa proposarà cada curs una temàtica vinculada al món de l’educació musical –i/o artística en general– que pugui resultar innovadora o d’interès general pels professionals del sector, i que permeti congregar durant una jornada alguns centenars d’assistents que compartiran, contrastaran i debatran al voltant de les idees i els projectes presentats.

Aquesta iniciativa vol també donar suport a molts dels projectes iniciats o desenvolupats per alumni de pedagogia, en diferents marcs i institucions educatives, i que sovint resulten d’interès general per la seva qualitat o vocació innovadora.

Proposem dedicar aquesta primera convocatòria –el proper 6 de juliol– a un fenomen que en els últims 5 anys s’ha estès per molts municipis de Catalunya –més d’una trentena– i que facilita que molts nens i nenes de primària –i en alguns casos, secundària– tinguin accés a aprendre i tocar un instrument musical des dels seus llocs escolars. Per a molts d’ells és el primer –i potser l’únic– accés a l’educació musical pràctica. Sovint, aquesta iniciativa permet formar orquestres, bandes, o combos d’estudiants a les mateixes escoles i instituts. Sovint, també, compta amb la implicació de les escoles de música o conservatoris locals, o d’altres entitats especialitzades.

Volem aprofundir en el perquè d’aquest moviment democratitzador de la pràctica musical a Catalunya; en quins són els motius pedagògics, socials i polítics que ho promouen. Alhora volem conèixer les persones que els impulsen i quines són les condicions en que es desenvolupen: els seus objectius, les estratègies didàctiques i les fórmules organitzatives i de finançament.

L'edició d'aquest any, doncs, aplegarà acadèmics i persones referents en l'àmbit de la música comunitària, així com setze projectes diferents que –en múltiples formats i amb estratègies pedagògiques variades– s'estan desenvolupant hores d'ara a Catalunya des d'escoles, conservatoris i entitats.

Comments

Log in to comment.