Dichos Diabolos triomfen a Tolosa
Guanyadors al Concours international de cuivres anciens
Aquest darrer mes d'octubre, Dichos Diabolos, formació de música antiga composta per tres alumnes i dos graduats de l'Esmuc, va guanyar el primer premi del Concours international de cuivres anciens de Toulouse 2016.
La formació va nàixer el 2015, sota la tutela de l'aleshores professor de l'Esmuc Tiam Gourdazi. La seva finalitat era experimentar amb els broken consorts o formacions d'instruments de diferents famílies del repertori de l'Anglaterra del s. XVII. Des del seu inici, s’han dedicat a l’exploració històricament informada de les diverses possibilitats de barreja d’instruments (vent, corda polsada i corda fregada).
Els seus integrants són Cristina Altemir, graduada (violí històric); Emiliano Pérez, estudiant de grau (flauta i corneta); Alfonso Barreno, estudiant del Màster de Música Antiga (baixó i fagot barroc); Dimitri Kyndinis, estudiant de grau (viola de gamba); Marc Sumsi, graduat (clavicèmbal i orgue) i Borja Martín (sacabutx).
El concurs formava part de la trobada-festival RICA (Rencontre Internationale de Cuivres Anciens) a Tolosa de Llenguadoc, i estava organitzat pel grup de música històrica d'instruments de vent metall antics Les Sacqueboutiers, en el marc de la commemoració del seu 40 aniversari. Ja en 2006, aquesta agrupació de vent metalls històrics de Tolosa va celebrar un gran simpòsium en commemoració del seu 30 aniversari, amb la primera edició del concurs. Aquest any n'és la segona. Celebrat del 20 al 23 d'octubre, el concurs es dividia en tres categories: corneta, sacabutx i ensemble. Per a la categoria d'ensemble, constava de dues fases d'interpretació d'obra lliure, d'uns vint minuts de durada. El requisit era que hi haguera almenys un intèrpret de corneta o sacabutx en la formació.
Especialitzat en musica virtuosa instrumental, Dichos Diabolos, des de la seva fundació com a projecte d'investigació artística, té com el seu principal objectiu no tan sols recrear la riquesa tímbrica dels projectes que tracten, sinó generar “nova” música, experimentant amb processos històricament informats d’adaptació, transcripció i improvisació. El repertori que han tractat va des de la polifonia del segle XVI (repertori de ministrers), fins a la primera meitat del segle XVIII, passant per la música del Seicento italià, anglès i alemany.
Després de l'èxit del concurs, el grup ha protagonitzat nombrosos concerts en els últims mesos i han enregistrat el seu primer treball a El Espinar (Segòvia) el passat 10 de desembre, el qual veurà la llum pròximament.
Comments
Log in to comment.