Si breu i bo...

Ars brevis

Ars brevis, de Jordi Masó

El pianista i professor de l’Esmuc Jordi Masó ens presenta una gravació de seixanta peces breus per a piano de compositors dels segles XIX i XX. Aquest enregistrament, titulat Ars brevis, –que ve després de més de quaranta discs, amb les integrals de Robert Gerhard i Xavier Montsalvatge entre altres– ens mostra un recorregut biogràfic del pianista en aquelles obres més condensades del repertori pianístic tant europeu, com espanyol o català. Cal destacar que Jordi Masó fa una tria entre aquells compositors més coneguts, com són Frederic Chopin, Robert Schumann, Franz Schubert o Arnold Schoenberg, però també hi inclou peces de compositors que s’han quedat al marge del cànon com Anatoli Liadov, Erno Dohnányi, Nicolas Roslavets o Zdenek Fibich.

Mentre compagina la tasca docent a l’Esmuc amb la gravació de les obres completes per a piano de Joaquín Turina i Déodat de Severac per al segell Naxos, Jordi Masó també es dedica a la literatura, i és aquesta la raó de l’enregistrament d’Ars brevis. El pianista va ser un dels convidats als Encuentros en Verines, en qualitat d’escriptor, on es parlava de l’auge de les formes breus en la literatura actual. La seva ponència es va centrar en la relació d’aquesta literatura breu amb les composicions de curta durada, i va ser per això que Masó va decidir gravar aquest disc amb els exemples que havia donat.

El segell que ha editat el compacte és Anacrusi, que, tal com diu el seu responsable, Miquel Roger, aquesta discogràfica “neix amb la idea d’enregistrar música contemporània i promocionar les activitats culturals més oblidades en el mercat habitual” i compta amb més de noranta enregistraments.

El disc està pensat per ser escoltat de principi a fi, i per aconseguir-ho, Jordi Masó estableix un ordre lògic en les obres que combina la cronologia amb el caràcter de cada peça. Les últimes tres pistes que sentim són les 3 Bagatel·lesScorrevole, Ritmico i Sospeso– del mateix intèrpret, que han estat escrites per a l’ocasió.

A la portada del disc hi podem veure una mà que conté un piano en miniatura fet d’origami per Montse Cruz i a la contraportada hi veiem el pianista Jordi Masó. L’edició no conté una tracklist, però ens presenta una explicació del disc amb cites d’escriptors coneguts sobre la brevetat i com s’ha presentat aquesta brevetat en la història de la música.

Per a més informació: reportatge sobre Ars brevis a Catalunya Música

Ars brevis 

Jordi Masó, piano

Anacrusi, 2015

Comments

Log in to comment.