'Escribir sobre música'

Escribir sobre música

Eina per a músics que escriuen

Tant els professionals com els estudiants que escrivim sobre música topem sovint amb què no hi ha uns criteris establerts. En aquests casos, solem recórrer a Internet, i busquem a la desesperada algun lloc on ens donin indicis per resoldre aquest dubte, però sovint no l’acabem de resoldre del tot. Com citem un post de les xarxes socials? Com traduïm el nom de certs compositors al nostre idioma? Com referenciem aquelles fonts de les quals ens falta informació, com el lloc d’edició o l’any? Com citem manuscrits? I en quin to i/o llenguatge (acadèmic o de divulgació) ens hem de dirigir? Ara tenim una proposta estimulant dirigida a tots els qui tard o d’hora escrivim sobre música, i ens orienta de manera clara i precisa sobre com abordar aquestes problemàtiques.

Els perfils ben diferents de tres musicòlegs, dos d’ells professors de l’Esmuc, es troben en la publicació d’aquest manual. Luca Chiantore, pianista i musicòleg doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona, és autor de reconegudes publicacions com Historia de la técnica pianística (Alianza, 2001), que ja compta amb més de 10.000 exemplars venuts, i Beethoven al piano (Nortesur, 2010). Recentment ha creat, juntament amb David Ortolà, el Tropos Ensemble amb el qual explora el camp de la creació experimental i amb el qui té una atapeïda agenda de concerts.

Áurea Domínguez és fagotista i musicòloga especialitzada en la interpretació històrica. L’any 2013 es va doctorar en la Universitat de Helsinki, on defensà la seva tesi sobre la interpretació del fagot al segle XIX, i publicà el llibre Basson playing in perspective. Havent estudiat fagot històric a l’Schola Cantorum Basiliensis, la seva carrera combina la faceta musicològica i la interpretativa.

Sílvia Martínez, doctora per la Universitat de Barcelona, fou una de les primeres etnomusicòlogues de l’Estat espanyol en tractar la música popular urbana. Ha dut a terme investigacions amb prestigiosos etnomusicòlegs com Ramón Pelinski, Josep Martí i Héctor Fouce; i ha treballat com a investigadora en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas i en el Forschungszentrum populäre Musik de la Humboldt-Universität de Berlín. Ha publicat, entre d’altres, Made in Spain (Routledge, 2013) amb Héctor Fouce, Voces e imágenes de la etnomusicologia actual (Ministerio de Cultura, 2004) amb Josep Martí i diversos articles.

Després de col·laborar durant anys amb l’editorial Nortesur traduint publicacions escrites originalment en altres idiomes, Musikeon Books inaugura amb Escribir sobre música el seu propi segell editorial, amb el qual pretenen abordar “la música de acuerdo con las últimas tendencias de la musicología contemporánea, a cargo de artistas e investigadores de prestigio internacional”. Aquest és sens dubte un molt bon començament.

Escribir sobre música 

Luca Chiantore, Áurea Domínguez, Sílvia Martínez

Barcelona: Musikeon Books, 2016

Comments

Log in to comment.