Yoshida ens acosta al shamisen

Shamisen

El shamisen és un dels instruments tradicionals més populars del Japó

Un taller gratuït de l’instrument japonès per a alumnes de l’Esmuc

El proper mes de maig, l’Esmuc acollirà un taller gratuït de shamisen, de la mà de Kenichi Yoshida,  per a un grup reduït d’estudiants de l’Esmuc. Serà la primera vegada que l’intèrpret de tsugaru shamisen imparteix un taller d’aquestes característiques a Europa. El curs tindrà una durada de 15 hores repartides en 9 sessions durant el mes de maig, i els interessats a participar-hi hauran de passar un procés de selecció. Els participants seleccionats disposaran d’instruments gràcies a que Yoshida, com a ambaixador cultural del Japó, donarà tres shamisen a l’Escola.

Per a aquells a qui el mot els ve de nou, el shamisen és un tipus de llaüt japonès de tres cordes que es toca amb un plectre, anomenat bachi, que percudeix la caixa de ressonància alhora que les cordes. Per la seva versatilitat, és un dels instruments tradicionals més populars del Japó; el trobem en múltiples formes musicals i estils segons la regió del país, com a solista, acompanyant un cant o al teatre.

L’Esmuc ja va tenir l’honor d’acollir Kenichi Yoshida el passat 22 de setembre, en una masterclass on va introduir-nos tant a la tècnica interpretativa de l’instrument com al seu repertori tradicional. Yoshida va aconseguir l’èxit internacional gràcies al duo Yoshida Brothers, amb 13 àlbums publicats, format l’any 1999 amb el seu germà Ryoichiro. El repte més important d’aquests dos artistes ha estat apropar al públic internacional un dels sons més genuïns del Japó tot experimentant amb l’instrument i creant música tradicional alhora que innovadora.  

Aquestes col·laboracions de Yoshida s’articulen dins la línia de treball de l’Escola en relació a les pràctiques musicals d’altres cultures, amb especial atenció a les músiques d’Orient Llunyà.  El taller de shamisen compta amb la col·laboració del Consolat general del Japó, l'Agència Cultural del país i el Japan Cultural Envoy. Aquestes participacions seguiran aquest mes de juliol, ja que es durà a terme a l’Esmuc, per segona vegada, l’European Shakuhachi Society Summer School.

El termini per a la presentació de candidatures pel taller és el 29 de març, i tota la informació necessària la trobareu al web de l’Escola. A més dels tres alumnes seleccionats que participaran al taller, un altre grup podrà assistir-hi com a oient.

Comments

Log in to comment.