L'Esmuc s'implica en l'Any Morera

Gent Esmuc

Enric Morera, vist per Ramon Casas

El compositor tindria 150 anys 

Enric Morera és conegut per les seves obres simfòniques, corals, òperes, música escènica… però sobretot per les sardanes que va compondre i que han esdevingut patriòtiques i himnes populars. Però la inquietud sardanística va arribar quan tenia prop de quaranta anys, i, sense cap mena de vinculació amb aquest món, va endinsar-s'hi de seguida. Al 1965, centenari del naixement de Morera, Xavier Montsalvatge reconeixia en un article a La Vanguardia que el compositor és el millor pel que fa el gènere sardanístic, juntament amb Joaquim Serra, Juli Garreta i Eduard Toldrà. Cal remarcar que La Santa Espina va esdevenir un símbol popular quan el règim franquista en va prohibir la interpretació (La Dictadura de Primo de Rivera també la va prohibir el 1924, en observar que es cantava i tocava amb la solemnitat d'un himne). També se'l reconeix per ser l’autor de l’Empordà, Baixant per la Font del Gat, Catalunya, La Festa Major o La Sardana de les Monges.

Una de les activitats més esperades per commemorar els 150 anys del naixement de l’autor és la realització de dos discos de sardanes, el primer  amb una part interpretada per la Cobla Sant Jordi, i el segon amb gravacions antigues, entre les quals n’hi ha de la Cobla Peralada. Algunes de les peces que s'inclouen a l’enregistrament van poder ser escoltades al Palau de la Música de Barcelona per la cobla barcelonina, dirigits per Marcel Sabaté, amb en Pep Moliner de fiscorn (els dos són professors de l’Esmuc) i el trompetista Sergi Marquillas (estudiant de l'Escola). Un concert assessorat musicològicament pel Grup de Recerca de l’Esmuc Interpretació i Creació Musical, recentment reconegut com a Centre de Recerca Artística, on hi col·laboren professors de diversos departaments de l’Escola. Aquest grup va seleccionar les sardanes del disc i va realitzar recerques i assessorament musicològic, així com el text del llibret. També han celebrat conferències i elaborat articles, un d’ells publicat a la Revista d’Etnologia de Catalunya.

Logo Any Morera

Com explica l'Anna Costal, professora del Departament de Musicologia de l'Escola i membre del Grup de Recerca, un altre esdeveniment molt remarcat del calendari serà la representació de l’òpera Titaina al Teatre Nacional de Catalunya, amb llibret d’Àngel Guimerà, una obra estrenada el 1912 al Liceu de Barcelona i que es reprendrà el 25 de gener del proper any. És una coproducció del TNC i l’Esmuc, una obra dirigida per Daniel Mestre, que també és professor de l’Escola. El Grup de Recerca de l’Esmuc també hi col·labora amb assessorament musicològic.

Per homenatjar la figura d’Enric Morera es realitzaran altres esdeveniments commemoratius organitzats per la comissió organitzadora de l’Any Morera. Un d’ells és una exposició que es podrà contemplar al Museu de Sitges, i a partir del febrer de 2016 a la Biblioteca de Catalunya, o bé concerts corals a diverses poblacions catalanes. 

Comments

Log in to comment.