Generació de compositors

12è aniversari del Premi Internacional “Joan Guinjoan” de Composició

El Premi Internacional “Joan Guinjoan” per a Joves Compositors es convocà per primer cop el curs 2001-2002 (tot just inaugurada l’Escola Superior de Música de Catalunya), després que el compositor Joan Guinjoan s’avingués de forma entusiasta a cedir el seu nom per a aquest concurs i també s'involucrés activament en la seva realització, participant en els successius jurats que s’han fet al llarg de les seves, fins ara, dotze edicions.

El nom de Joan Guinjoan representava un símbol i un referent perfectes per a un premi organitzat per un nou departament de composició que en aquells moments naixia amb la voluntat explícita de romandre obert a tota mena d’estètiques, llenguatges i tendències creatives, defugint la llosa habitual d’una única escola de pensament. L’obra del mestre Guinjoan és genuïnament oberta i impredictible, marcada més pel segell d’una qualitat, actitud i vitalitat excepcionals, que no pas per la invariabilitat d’un llenguatge, estil o mètode determinat. Una llibertat creativa tan gran que transcendeix els límits del propi estil.

El premi tenia com a objectius promoure i incentivar el treball creatiu dels joves compositors, començant pels del mateix centre, així com ajudar a visualitzar i projectar l’Escola arreu del món. De les noves generacions de compositors sorgits de l’Esmuc només es pot dir que el seu èxit, mesurable per la quantitat de beques, premis i reconeixements, estrenes i encàrrecs del més alt nivell que estan assolint en l’àmbit tant estatal com internacional, i la seva projecció i professionalització per Europa i Estats Units principalment, han superat amb escreix qualsevol expectativa inicial de l’Escola, per molt ambiciosa o optimista que aquesta pogués ser, i ha esdevingut sens dubte la generació més sòlida de compositors formada en moltes dècades a nivell estatal.

L’objectiu de la internacionalització del premi també ha estat plenament assolit. Cada any arriben partitures de joves compositors de prop d’una vintena de països de diferents continents, que confirmen com el premi i l’escola s’han fet visibles en molts centres musicals d’arreu del món. La qualitat de les obres participants ha estat sempre de molt alt nivell, amb obres de gran factura tècnica que sovint han dificultat les deliberacions per determinar el veredicte. Totes les obres guanyadores han estat sempre estrenades en el context de l’Esmuc.

Cal remarcar l’èxit que suposa haver pogut mantenir una iniciativa com aquesta de forma ininterrompuda al llarg de dotze edicions. Les successives direccions de l’Escola Superior de Música de Catalunya sempre s’han bolcat sense reserves en l’organització d’aquest esdeveniment i li han donat ple suport. A més, des de la seva darrera edició, el premi compta amb el patrocini de la Fundació Banc de Sabadell, un patrocini que ajuda a consolidar i a projectar encara més la magnífica realitat que ha esdevingut aquesta iniciativa que ara enfila ja la seva tretzena edició. 

Comments

Log in to comment.