Els sons s’acosten

Els sons s’acosten

Compte enrere per al Barcelona Fiddle Congress

Els propers dies 15, 16 i 17 de novembre, a l'Esmuc tindrà lloc el Barcelona Fiddle Congress. Per primera vegada es durà a terme un esdeveniment d’aquestes dimensions a la capital catalana, que a la vegada serà el primer d’Europa amb aquestes característiques tant específiques.

Fora de la tradició clàssica, i tot passant pels sons del jazz, el folk, la música moderna i la tradicional, els passadissos i aules de l’Esmuc s’ompliran, durant aquests dies, d’activitats variades, on la corda fregada agafarà el protagonisme. En anglès, el terme fiddle denomina la pràctica d’instruments de corda fregada, utilitzats en camps no pertanyents a l’àmbit de la música “clàssica” i basats, majoritàriament, en la transmissió oral. Fruit de la iniciativa del professor de violí jazz Oriol Saña, aquest congrés ha estat organitzat per la mateixa Esmuc. Per dur-lo a terme s’ha comptat amb la col·laboració de professors i alumnes de diferents departaments de l’escola, així com amb el patrocini tant d’entitats públiques com privades.

El programa, que es pot consultar a la pàgina web del congrés, ens mostra l’eclecticisme d’aquest esdeveniment. Diàriament hi haurà taules rodones, conferències, papers, ensembles i tallers, a partir dels quals es pretén desvetllar l’interès dels participants. Els concerts aniran a càrrec tant de figures internacionals (Hanneke Cassel, Mike Block...) com d’estudiants i professors del centre. Aquesta diversitat quedarà especialment plasmada en els diferents tipus d’ensembles. Per exemple, mentre Marcel Casellas estarà tractant els gèneres musicals catalans amb peces del repertori tradicional, treballant-hi la improvisació i l’acompanyament depenent de la funcionalitat en el seu respectiu ball, a poques aules de distància s’estaran duent a terme noves estratègies d’improvisació musical col·lectiva d’una manera molt diferent a la de Casellas. En aquest segon cas, el professor Àlex Barrachina dirigirà un ensemble on els instruments estaran interconnectats i els torns de cada intèrpret seran gestionats per un sistema informàtic amb sensors dissenyats per a l’ocasió. Aquest sistema també gestionarà la forma en què els instruments s’influencien mútuament, de manera que cada intèrpret podrà modificar aspectes de la interpretació d’altres participants o del funcionament global del grup. D’altra banda, de ben segur que les altres formacions (Standards i Bebop, Jazz Standards I i II, i Funk and Groove) també ens oferiran agradables sorpreses.

El congrés és obert a tothom: sonòlegs, musicòlegs, intèrprets, pedagogs... professors i alumnes, tant de dins com de fora de l’escola. A un mes vista ja s’ha superat el centenar de persones inscrites, i es compta amb 60 participants actius, tots ells amb ganes de gaudir i transmetre la passió per aquests gèneres musicals. Les inscripcions via internet estaran obertes fins el 14 de novembre a través de la web o bé, presencialment, el mateix dia 15 al matí a l’entrada de l’Esmuc.

Comments

Log in to comment.