Reunió anual de l'AEC
Sant Petersburg, 10-12 de novembre de 2012
L’Associació Europea de Conservatoris (AEC) organitza anualment una reunió de tots els seus membres, en la qual participen diversos centres europeus però també organitzacions d’Àsia o dels Estats Units.
Enguany, i per celebrar el seu 150è aniversari, la trobada va tenir lloc al Rimsky-Korsakov Conservatory de St. Petersburg, del 10 al 12 de novembre.
En representació de l’Esmuc hi van assistir:
- Josep Borràs, Director General
- Melissa Mercadal, cap de Màsters i Recerca
- Gemma Gascon, oficina Erasmus
La integritat artística, a debat
Van ser tres dies intensos de presentacions, espais de debats i concerts. El tema principal al voltant del qual estaven organitzades les diferents sessions plenàries i el treball en grups va ser La integritat artística. Aquest tema es va abordar i qüestionar des de diverses perspectives:
- L’intèrpret: competicions, joves talents, l’ètica de la crítica musical.
- La indústria musical: festivals de música.
- Els centres educatius: conservatoris i escoles de música.
- El sector regulador/qualificador.
Un tema de debat entre els socis de l’AEC és si les institucions artístiques d’ensenyament superior haurien de tenir un sistema de “rànquing”, tal com tenen les universitats, per tal de promoure incentius. I si és així, quins serien els indicadors que s’haurien d’observar i avaluar en els centres d’educació musical de grau superior en aquest sistema de “rànquing”? Quines característiques fan que un centre sigui especial i el diferencien dels altres? Un dels aspectes que es va emfatitzar és el fet d’oferir estudis de segon i tercer cicle i avaluar la qualitat de l’ensenyament. Vàrem poder observar que una gran majoria dels centres europeus ja tenen en marxa el sistema de l’avaluació de la qualitat, i fins i tot sol·liciten avaluacions externes per detector punts forts i febles i continuar el seu desenvolupament.
Assemblea general i eleccions en els òrgans de decisió de l’AEC
En aquestes reunions té lloc l’Assemblea General de l’AEC. Es va aprofitar per explicar el trasllat de la seu de l’entitat d’Utrecht a Brussel·les, i es va votar la nova junta de l’Associació, en què es va ratificar el Sr. Antonio Narejos (Conservatori Superior de Música de Múrcia) com a representant de l’espai ibèric.
L’Esmuc i la seva posició internacional
Va ser una gran satisfacció comprovar que l’Esmuc està ben posicionada i valorada a nivell europeu, tant pel tipus i diversitat d’ensenyaments que ofereix com per la seva implicació activa en diferents projectes europeus, per la mobilitat de professors i estudiants, i per la participació en grups de treball internacionals. L’Esmuc es percep com un centre innovador i obert a incorporar les noves idees i propostes que sorgeixen dins l’espai europeu.
Projectes Europeus i nous partenariats
Es consolida la participació de la nostra escola en els següents projectes:
- Projecte Intensiu Erasmus d’Improvisació, organitzat pel Koninklijk Conservatorium Den Haag.
- ICON, col·laboració internacional per estimular l’intercanvi de coneixements, innovació i treball en els conservatoris i escoles de música.
- Grups de treball del tercer cicle de Polifonia, xarxa Erasmus d’innovació en l’educació superior de música.
- AEC PRIMO Project, projecte que treballa en l’establiment de ranquings d’indicadors.
Es referma també la col·laboració continuada amb centres com:
- Sibelius Academy
- University for Music and Performing Arts Vienna
- AARHUS Royal Academy of Music
- Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse Lyon
- Royal Conservatoire Den Haag
- Musik-Akademie Basel
- Guildhall School of Music & Drama
- Academy of Music Krakow
I es treballa en nous contactes amb centres com:
- Russian Gnesins Academy of Music Moscow
- Yerevan State Conservatory Armenia
Comments
Log in to comment.