Visió de present

Anna Sardà
Anna Sardà

Estudiant de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

El gerent del grup Enderrock visita el Seminari de Musicologia

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share
Visió de present
 

Número 1 de la revista 440, editada pel grup Enderrock

“El model econòmic de la premsa”. Sota aquest títol, Jordi Novell –gerent del grup Enderrock– va exposar l’estat actual dels mitjans de comunicació, concretament de la premsa, i va respondre les preguntes dels estudiants de Musicologia de l’Esmuc el passat 18 de febrer.

El segle XXI ha suposat un canvi a molts nivells, però està clar que l’economia ha estat un dels protagonistes més destacats dels últims anys. Jordi Novell explicà com el model d’explotació de la premsa s’ha transformat amb la irrupció de les noves tecnologies i de les xarxes socials. Davant d’una disminució substancial dels ingressos que suposaven les vendes, les subscripcions i la publicitat en el segle XX, la premsa ha hagut de recórrer a una maniobra de disminució de les despeses que ja resulta molt familiar per a tots nosaltres: les retallades. Ara bé, retallar no és l’única solució; els mitjans, per tal d’incrementar els ingressos, busquen altres fonts de negoci: la venda de productes alternatius (discs, pel·lícules, samarretes, etc.), l’organització d’esdeveniments, el patrocini, les vendes digitals i l’edició d’altres productes (anuaris o monogràfics, per exemple). Totes aquestes tàctiques, segons Novell, responen a una voluntat de superar el repte actual dels mitjans: donar credibilitat a la marca davant del perill que poden suposar les retallades per a la qualitat de la informació.

Tota empresa té uns valors que es reflecteixen i que configuren la seva marca, per la qual ha d’apostar, i adaptar-se a una realitat que cada vegada canvia més ràpid. Jordi Novell va deixar molt clars els valors que Enderrock –editorial musical de Catalunya– va dibuixar en el moment de la seva creació i que, vint-i-un anys després encara manté: la voluntat de crear un mitjà que parli de la producció musical del país, en llengua catalana i de proximitat. Aquesta editorial es va crear l’any 1993 per tal d’editar Enderrock, la primera revista de rock en català. Actualment, també edita 440clàssica. Fins el 2012 edità les revistes Jaç i Sons de la Mediterrània, que actualment apareixen només en format digital. Si Enderrock depengués de les vendes en paper les pèrdues serien clares, és per això que el grup s’ha hagut d’adaptar al canvi de paradigma econòmic. El gerent d’Enderrock dóna molta importància al reforç de la marca, per la qual cosa han buscat altres vies que permetin associar el grup a diferents elements: els Premis Enderrock, el concurs de maquetes Sona9 i el cicle Músic del Mes en són alguns exemples.

El nostre convidat féu també un petit repàs del panorama musical català actual, remarcant el poc compromís polític i lingüístic davant del qual ens trobem: «No s’ha tendit a dibuixar el paisatge sonor català, no hi ha una voluntat. Enderrock el que fa és dibuixar l’escena a través de la llengua, que és l’eix de la cultura.»

«Apostar per l’autogestió, donar valor a la feina i fer-ne difusió». Amb aquests consells tancà la sessió Jordi Novell, encoratjant els alumnes de Musicologia a crear-se un lloc i una veu crítica en l’àmbit professional.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.