Un cafè amb Corelli

Ester Castelló
Ester Castelló

Estudiant de Musicologia de l'Esmuc

Posa't en contacte

Recordant la música dels temps del cafè

Gent Esmuc
Altres publicacions
0
Share

“Un cafè amb Corelli” és el títol del cicle de quatre concerts que els alumnes del departament de Música Antiga i del MIMA (Màster en Interpretació de la Música Antiga), ens oferiran els segons dijous dels propers mesos, i que va començar el passat 14 de març. El repertori comú proposat és la Integral de les 12 sonates per a violí i baix continu op. 5 d’Arcangelo Corelli, violinista, pedagog i compositor de la Itàlia barroca, del qual es celebra aquest any el tercer centenari de la seva mort. També per aquest mateix motiu, a la biblioteca trobarem una exposició sobre aquest gran músic, reconegut tant a Europa com arreu del món.

El seu Opus 5, publicat l’1 de gener de 1700 -encetant el nou segle- es pot considerar una de les obres més editades i copiades de tot el segle XVIII, de la qual es van fer també transcripcions per a altres instruments. Per això en aquestes audicions no només hi trobarem violinistes, sinó també flautistes, violistes, arpistes, oboistes, i fins i tot una orquestra, ja que Francesco Geminiani, alumne de Corelli, va transformar aquestes 12 sonates en concerti grossi. De la mateixa manera, els continus els podrem sentir mitjançant instruments com el clavecí, orgue positiu, tiorba, violoncel, viola de gamba o l’arpa.

Des del marc incomparable del Museu de la Música vàrem poder gaudir de les sonates números 3, 5, i 7, les dues primeres amb els violinistes Mar Blasco i Pablo Gastaminza, respectivament, i la darrera amb l’arpista Louis Capeille, que ens va oferir una adaptació de la part de violí solista amb l’arpa barroca, una sonoritat ben diferent de la del violí a la que possiblement estem més acostumats, i que almenys a mi em va deixar meravellada.

I pel que fa al cafè, en un principi jo creia que feia referència a l’hora del concert, les quatre de la tarda, però la referència era a l’època en què va entrar el cafè a Europa, en vida de Corelli. Segons algunes fonts, va arribar a Viena per la invasió dels turcs, l’any 1683. En retirar-se els otomans sense cap conquesta varen deixar-se alguns sacs de cafè, que els vienesos varen aprofitar per a celebrar la seva victòria. El proper cafè amb Corelli serà el dijous 11 d’abril.

Comentaris (0)

Log in or create a user account to comment.

Números anteriors
Veure tots els números de L'ESMUC digital