Llibres i Música a la Biblioteca: ‘Rock andaluz’ i ‘De cera y goma-laca’

Publicat el 17/12/2019

El cicle Llibres i Música a la Biblioteca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) continua aquest mes de gener amb dues noves presentacions: Rock andaluz: significación musical, identidades e ideologia en la España del tardofranquismo y la transición, de Diego García Peinazo (21 de gener), i De cera y goma-laca: la producción de la música espanyola en la industria fonogràfica estadounidense, de Francisco Mora. Com sempre, a les 18 hores i amb l’entrada gratuïta.

Rock Andalúz

Rock Andaluz

Rock Andaluz

El dimarts 21 de gener (18h), el autor i doctor en Història i ciències de la Música, de la Universitat de Còrdova, Diego García Peinazo, presenta el seu llibre Rock andaluz: significación musical, identidades e ideologia en la España del tardofranquismo y la transición. Amb aquest estudi, l’autor va guanyar un premi nacional de Musicologia.

El llibre presenta un estudi sobre el rock andalús, en el que dóna a la cançó gravada un espai d’anàlisi de processos de significat associats a identitats, ideologies i discursos sonors.

En la recerca, el signe musical s’analitza tenint en consideració fonts de l’època i examinant diferents maneres d’enunciació del rock andalús com a música diferencial a través de l’estudi de textos de naturalesa diversa en els que conflueixen aspectes estètics, identitaris polítics i musicals.

De cera y goma laca

De cera y goma laca

De cera y goma-laca

El dimarts 28 de gener (18h), l’autor i professor de la Universitat d’Alicant, Francisco Mora, presenta el seu llibre: “ De cera y goma-laca: la producción de la música espanyola en la industria fonográfica estadounidense”.

En aquest llibre, l’autor elabora un estudi de la producció musical espanyola de caràcter comercial en la primera meitat de la seva etapa acústica als Estats Units d’Americà. L’autor dóna respostes a diferents preguntes plantejades com ara quin va ser el volum total de producció musical i quins van ser els anys més rellevants?, en quines ciutats es van gravar les peces musicals i quins van ser els contextos de producció?

 

Més informació:

Ressenya Rock Andaluz: significación musical… (ResearchGate, desembre 2018)

Ressenya De cera y goma-laca (Simfoniavirtual.com, núm. 37, estiu 2019)

Llibres i música