A dues bandes: Simfonies d’àngels i dimonis

Publicat el 30/10/2018

La Banda Municipal de Barcelona i la Banda de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), dirigides per José R. Pascual-Vilaplana protagonitzaran el concert Simfonies d’Àngels i dimonis el diumenge 18 de novembre, a les 18 hores, a la Sala Pau Casals de L’Auditori de Barcelona.

Banda de l'ESMUC

Banda de l'ESMUC. Autor Carlos Gracia/ESMUC

La Banda Municipal actuarà en la seva versió més espectacular, en formació simfònica ampliada en totes les seves seccions amb els músics de la Banda de l’ESMUC, i amb dues obres ben recents: la del nord-americà Brett Abigaña, estrenada el 2015 i la del suís Franco Cesarini, estrenada el 2016. La primera transforma en música l’infern, el purgatori i el paradís imaginats per Dant i la segona ens endinsa en les diferents personalitats dels arcàngels.

José Rafael Pascual-Vilaplana va ser present en l’estrena d’Els arcàngels a Bilbao, sota la batuta del seu autor. Uns dies després, a Madrid, van intercanviar els papers: ell dirigia i l’autor escoltava. Des d’aleshores ha volgut portar-la a Barcelona: “El so de la música de Cesarini sap atrapar l’oient i sap comunicar-s’hi, ens porta cap a allò que és humanament descriptiu i artísticament bell”. Els arcàngels, missatgers de Déu presents tant al cristianisme com al judaisme i a l’islam, protagonitzen l’obra amb els seus caràcters contrastats: “Aquesta partitura és com un rellotge suís: perfecta de factura, curulla de tècnica al servei de la bellesa, serena, elegant i de gran classe”.

                             

Grans Conjunts: Banda

La Banda és un dels Grans Conjunts de l’Escola Superior de Música de Catalunya. Anualment, i des de l’any 2011, la Banda Municipal i l’ESMUC desenvolupen un projecte de col·laboració amb què les dues formacions realitzen aquest concert conjunt.

A dues Bandes, reuneix una formació professional en actiu i una orquestra d’estudiants que afavoreix el contacte, la participació i especialment que músics i joves estudiants intercanvien la seva experiència i il·lusió. Al llarg dels assajos, els estudiants que hi participen treballen amb els seus companys i amb el director de la Banda Municipal de Barcelona amb un ritme i unes dinàmiques professionals que conclouen en el seu concert final.

Anteriorment, la Banda de l’ESMUC, dins el cicle de Grans Conjunts ha estat dirigida per Raúl García Sánchez, Jordi Francés, o Salvador Brotons, entre altres.

J.R. Pascual-Vilaplana

J.R. Pascual-Vilaplana

Repertori:                                               

Roque Baños: Fanfarria Alatriste
Brett Abigaña: Simfonia núm. 2, “Commedia”
Franco Cesarini: Simfonia núm. 1, “Els arcàngels”, op. 50

Intèrprets:

Banda Municipal de Barcelona
Banda de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC)
José R. Pascual-Vilaplana, director

                              

Més informació:

Simfonies d’Àngels i dimonis

                             

Recordatori:

Concert dins la temporada Banda Municipal de Barcelona

Dia: diumenge, 18 de novembre

Lloc: L’Auditori. Sala 1 Pau Casals

Hora: 18 hores

Compra d’entrades