Març de Dones: més que una exposició

Març de dones

El mes de març sempre ha estat, per a la Biblioteca-CRAI, un moment per fer més visible la figura de la dona en el món de la música i, aquest 2021, no havia de ser diferent, tot i la situació actual.

El 2020 vam prendre més consciència encara de la necessitat d'una constant visibilització de les dones músiques, per les exposicions passades i particularment per l'exposició Música en DOnes. Aquesta exposició, ara en format virtual i amb la voluntat de ser actualitzada constantment, va demostrar-nos la dificultat de trobar informació sobre les compositores actuals.

Així, des de l’inici de curs 2020-2021, coincidint amb la reobertura de l’Escola, la Biblioteca-CRAI va prendre el compromís d’ampliar aquest fons documental, i des de llavors, sempre hem inclòs a les novetats bibliogràfiques mensuals obres de i sobre dones en la música. I això no acaba aquest mes, sinó que és un compromís per sempre, per autoeducar-nos en la igualtat de gèneres, a través de la vista i sobretot de l’oïda.

Aquest mes de març de 2021, la Biblioteca-CRAI vol oferir-vos una exposició de noves adquisicions i donacions que incorporem al fons documental, de dones i sobre dones. I sobretot, volem agrair sincerament a qui dóna suport a aquest posicionament de l’Escola i de la Biblioteca-CRAI:

  • Grup d’Equitat Compositiva de l’ESMUC: format per alumnat de l’Escola. Ens han ajudat a fer una selecció de compositores i obres per tal d'adquirir-les i, així, millorar aquesta col·lecció.
  • Gremi d’Editors Musicals de Catalunya, juntament amb les editorials BoileauBrotons&MercadalDinsic i La Mà de Guido: aquests motors de la cultura musical catalana, l’any 2020 van donar 64 partitures de compositores catalanes i, aquest any 2021, ho han tornat a fer amb més de 60 partitures. A la mostra de novetats d’aquest mes trobareu una petita part d’aquest regal per a la comunitat ESMUC. Però durant tot l’any 2021 seran presents en les novetats bibliogràfiques mensuals. Hem d’agrair no només la seva desinteressada donació, sinó també la feina que aquestes editorials fan en la publicació d’obres de compositores catalanes.
  • Donants particulars: com són Albert Reguant, amb un increïble fons de músiques del món, o d’altres més puntuals que formen part de la mateixa comunitat ESMUC.

A part de l’exposició i el llistat de novetats del mes, seguiu-nos a les nostres xarxes socials de FacebookInstagram o Twitter on farem també presents moltes d’aquestes dones de la música.