ADN ESMUC

Elevada representació de la 'Gent ESMUC' als I Premis Alícia

Aquest calorós estiu, l’Acadèmia Catalana de la Música ha fet públic els finalistes dels primers Premis Alícia, destinats a promoure, visibilitzar i posar en valor la música produïda dins del territori català i el conjunt de la seva activitat. La sorpresa ha estat que gran part dels finalistes seleccionats són graduats i graduades de l’ESMUC, o bé persones o projectes que tenen alguna relació amb el centre.

Per als amants de les xifres i les estadístiques, podríem detallar que, d’un total de 36 finalistes repartits en 11 categories, una vintena són artistes o projectes que tenen una relació directa amb l’ESMUC. O dit d'una altra manera, un 55% dels finalistes tenen el segell de l’Escola. A aquest fet cal sumar també que, tot i que la música encara té una representació més alta d’homes, aquest llistat destaca per la presència majoritària de dones.

Però les dades no són res; les persones i els projectes tenen més significat. Per a l’Escola, veure com els seus graduats avancen per un camí brillant, amb un treball ben fet que, sens dubte, està ple d’esforços, és un indicador de l’excel·lent pedrera que té aquest país. Tenim músics i músiques molt joves que treballen fort, que es formen a consciència, que arrisquen en l’exploració de nous camins i llenguatges perquè volen expressar la seva creativitat, la visió de la música en la seva interrelació amb la vida i la societat que els envolta.

Els finalistes dels Premis Alícia ja han guanyat. La seva nominació és un reconeixement al seu treball. Són dones i homes que han treballat intensament durant la seva formació a l’escola, que han compartit experiències amb altres companys i companyes, i que han jugat amb la transversalitat diària que els ofereix l’ESMUC. Podríem atrevir-nos a dir que, acompanyant-los i mostrant-los una àmplia finestra musical els hem injectat una mica d’ADN propi que es veu en els resultats i en com floreixen les diferents ànimes musicals. L’ESMUC no és finalista, però el fet que els seus graduats i graduades ho siguin és una cadena de transmissió que ens empeny, que ens enorgulleix.

La directora general de l’ESMUC, Núria Sempere, afirma que amb els Premis Alícia el sector musical ens confirma que “el camí traçat per assolir el futur i l'excel·lència és l'encertat. I això inclou “molts altres graduats i graduades que, tot i no ser citats, també reben el premi de la feina diària; el del seu particular contacte amb escoles de música, orquestres, projectes i col·lectius, que posen el seu gra de sorra per millorar la ciutadania a través de la música”.

Aquesta primera edició dels Premis Alícia, que tindrà el seu desenllaç el 21 de setembre a L’Atlàntida de Vic, coincidint amb la celebració del Mercat de Música Viva, certifica la feina desenvolupada pel centre al llarg dels seus 18 anys de funcionament, i ens situa com a referent de la música que es fa al país. És difícil, però ens encantaria poder tornar a parlar d’aquest mateix tema el curs vinent. Encara es farà sentir més feliços.

Comments

Log in to comment.