Primeres Jornades Ab Sentits

Primeres Jornades Ab Sentits

L’Esmuc, a l'avantguarda en el terreny de la significació musical

Fa fred, a vegades plou, i no hi ha gaires raons per sortir de casa. Però, i si hi hagués un bon motiu? I és que les Jornades ab sentits en són una bona raó. La significació musical comença a tenir importància als curricula dels països del Nord d’Europa com ara Rússia i Anglaterra. És gràcies a que l’Esmuc té professors que en la seva recerca i en el seu ensenyament treballen la significació musical, que serà una de les escoles d’avantguarda en fer unes jornades d’aquesta temàtica.

Dirigides a estudiants, professors i públic extern de l’Esmuc, les jornades tindran lloc el 15, 16 i 17 de novembre de 2018. I el seu objectiu serà tractar la vinculació de la significació musical amb l’activitat artística i docent.

Però què és ben bé això de la significació musical? Tal com indica el seu nom, "amb sentits", s’ocupa dels significats expressius i de les connotacions que té la música. Són bàsicament tres aspectes: el primer són les referències que fa la música a realitats fora de la mateixa música o a gèneres musicals. En segon lloc també és retòrica musical, és a dir, com la música funciona com a un discurs. I en tercer lloc, l’aspecte narratiu, en com una peça pot ser escoltada com una seqüència de fets significatius, explica el professor Joan Grimalt, un dels organitzadors.

Quant als continguts de les jornades, es tractarà des de la relació entre anàlisi i interpretació gràcies als significats expressius; passant per aspectes didàctics, musicològics o epistemològics de la significació musical; fins a la semiòtica, l'hermenèutica  i les relacions amb la història de la cultura. Josep Pons, Eero Tarasti, Lina Navickaitė-Martinelli i Jorge de Persia seran alguns dels ponents de reconegut prestigi que formaran part de les jornades.

A més a més, dotze professors de l’Esmuc hi parlaran de la seva tasca, ja sigui com a intèrprets o com a docents. A aquestes ponències se’ls li ha volgut donar un caràcter plural: ja sigui des del punt de vista de la musicologia amb professors com Anna Costal, o des de la intersecció entre interpretació i musicologia com Xavier Blach, o compositors que relacionen la seva obra amb la significació com Fèlix Pastor.

El programa anirà acompanyat de quatre concerts comentats i també hi col·laboraran sis estudiants o graduats del centre seleccionats pel comitè científic de les jornades, a partir de les propostes rebudes el març.

Respecte a la organització, els principals organitzadors són el professor Joan Grimalt, del departament de Teoria, Composició i Direcció, i el cap d’estudis Rolf Bäcker, però també han col·laborat els departaments de Producció i Gestió, de Música Antiga i de l’àrea de Piano.

Finalment, tot i que encara no es pot confirmar del tot, cal dir que en una entrevista al programa Assaig general de Catalunya Ràdio, Joan Grimalt va esmentar que hi hauria la possibilitat d’acollir el XV International Congress for Musical Signification l’any 2020.

Comments

Log in to comment.