Clarinet Solo de Josep Fuster

Gent ESMUC

Explotant el so del clarinet en solitari

Josep Fuster és un músic nascut a Vilanova de Castelló, València. Els seus estudis passen per diversos conservatoris, com el superior de València i el de Barcelona. Entre els seus professors destaquem els mestres V. Romero, J. Talens Sebastià, J. Panyella i J. Tordera. Actualment és professor de clarinet i de música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya des de la seva fundació i solista a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya des del 1993.

Al llarg de la seva vida ha sigut invitat a diferents orquestres simfòniques com poden ser l’Orquestra Nacional d’Espanya, la New American Chamber Orchestra, l’Orquestra Simfònica del Gran Liceu, l'Orquestra de Cadaqués… amb les quals ha realitzat gires de concerts per països de tot el món com poden ser Alemanya, França, Holanda, Itàlia, Estats Units i Japó.

En l’àmbit de música de cambra ha realitzat grans aportacions. És cofundador de grups com Harmonia quintet de vent, Barcelona 216, Diabolus in Musica i Kammart Ensemble. A més dels grups que ha fundat, ha participat en altres grups de cambra de prestigi, com el Cuarteto Glinka, el Cuarteto Quiroga o l'Orpheus Quartet. També ha fet col·laboracions amb importants pianistes, per exemple, Albert Attenelle, Eulàlia Solé i Dolors Cano, entre altres.

Des del 2005, Isabel Hernández és la companya de duets de Fuster, amb qui ha realitzat diversos enregistraments de música per a clarinet i piano. Els discos que ha gravat amb aquesta pianista són Música virtuosa para clarinete i piano, vol.I, II, III i IV, les dues sonates de Brahms, i Homenaje a Weber y Rossini. Les crítiques que ha rebut per aquets treballs han estat molt positives.

Entre els enregistraments de Fuster hi trobem l’obra integral per a clarinet del compositor Jesús Rodríguez Picó. Ha realitzat diverses estrenes, el Quintet de la Sala del Llevant per a clarinet i quartet de corda de Xavier Benguerel, Clarinet concertino de Jordi Cervelló, el concertino per a clarinet Luces del Alba de Zulema de la Cruz i la Fantasia para clarinete per a clarinet, cordes i petita percussió de Juan Medina, totes aquestes obres dedicades a ell.

A més dels enregistraments individuals o de música de cambra, també ha realitzat gravacions per a Catalunya Música, Radio Nacional espanyola, Radio France i la Ràdio Holandesa. Entre els segells discogràfics amb què ha participat hi trobem noms com Hyades Arts, Stradivarius, Ediciones Moraleda, Anacrusi contemporània, Columna música i Ars harmònica.

Ha rebut dues vegades la màxima consideració per part de la crítica internacional pels seus enregistraments del quintet de clarinet i quartet de corda de Mozart, Weber, Krommer, Bärmann, Spohr i Reicha amb el quartet Glinka.

La seva última aportació al món musical és el seu disc Clarinet Solo. En aquest últim treball se’ns presenta un Josep Fuster d’una manera més nua. Per primera vegada, el so del clarinet apareix en solitari i podem veure les possibilitats de l’instrument a un nivell superior. En aquest disc s’hi troben peces del segle XX i XXI de compositors com Koch, Brotons, Stravinsky...

Una vegada més, compositors li han confiat la seva obra a Fuster. De fet sis de les catorze composicions són primeres gravacions mundials (Brotons, Rodríguez Picó, Niblock, Olm, Meseguer i Pascual) i gairebé totes estan dedicades al clarinetista.

Un dels grans reptes de l’intèrpret en aquest disc va ser l’obra Chansons innocentes de Rodríguez Picó, obra pensada per a dos clarinets però interpretada per un. Un cop escoltat l’enregistrament es pot afirmar que Fuster compleix totes les expectatives i les supera amb un gran domini tècnic i un resultat sublim.

Resumint, al disc de Fuster hi trobem un intèrpret amb un fraseig molt característic i natural, acompanyat d’un so dens, ple i compacte. És un estil amb contrastos però mai sonen violents ni forçats, són sempre naturals. Destaca per la gran varietat d’atacs i la importància de les pauses i els silencis. És un disc que qualsevol amant del clarinet hauria d’escoltar, ja que ens mostra el clarinet en el seu màxim esplendor.

Clarinet solo 

Inxa Josep Fuster

Columna música, 2017

Comments

Log in to comment.