Música i litúrgia medieval, en electrònic

Música i litúrgia medieval, en electrònic

Nou llibre digital de la Biblioteca de Catalunya 

La Biblioteca de Catalunya ha publicat el llibre electrònic Música i litúrgia medieval a la Biblioteca de Catalunya (S. IX-XIII), una obra que vol ser una introducció a la música i litúrgia medieval dels segles IX-XIII i que mostra una acurada selecció de documents que es conserven en els seus fons. Forma part de la col·lecció de llibres electrònics titulada Escrits i memòria, amb la qual, segons Eugènia Serra Aranda, directora de la Biblioteca de Catalunya, es pretén “donar conèixer la història de Catalunya i el patrimoni que ha perviscut fins als nostres dies com a testimoni fefaent“. Mentre que els dos primers volums van estar dedicats a Ramon Muntaner i Ramon Llull, aquest tercer vol apropar als lectors els conceptes fonamentals sobre la relació entre música i església.

El llibre és ric en temàtiques i formats. S’inicia amb una introducció a càrrec de la musicòloga i coordinadora de l'obra Maria Incoronata Colantuono, que ens apropa a la litúrgia i a la seva música. Una part especialment interessant del llibre són les entrevistes a especialistes que hi inclou. S’ha entrevistat a Jesús Alturo, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, que presenta el context dels llibres litúrgics des dels orígens del cristianisme a la fi de l'alta edat mitjana; Joaquim Garrigosa, musicòleg i director de l’Auditori, que exposa quins són els testimonis més rellevants de la música i de la litúrgia catalano-narbonesa; Katarina Livljanic, cantant i musicòloga, que analitza els aspectes relacionats amb el cant; i Eduardo Carrero, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, que aporta la visió dels monuments i de l’arquitectura en el context musical i litúrgic. També hi ha una entrevista al professor de Departament de Musicologia de l’Esmuc Juan Carlos Asensio, que tracta el repertori del cant gregorià i especialment les característiques de l’àrea catalano-narbonesa.

També són a càrrec de Juan Carlos Asensio les tres interpretacions de cants litúrgics que conté el llibre: l’ofertori Confitebor tibi Domine, la verbeta Ab hac familia i el responsori de Setmana Santa Omnes amici mei dereliquerunt me, que es localitzen en diferents documents de la Biblioteca de Catalunya. A més es presenta una peça transcrita i interpretada per Antoni Rossell a partir de la comparació entre la versió del Graduale Triplex i el manuscrit M 1451/19 de la Biblioteca de Catalunya, un full de gradual del segle XII, l’alleluia Jubilate Deo.

El cinquè capítol es dedica per complet al fons de la Biblioteca de Catalunya i es presenten de forma cronològica documents del segle IX fins al XIII. El segle XIII representa el límit temporal de la presència de traces de notació catalana, és a dir, d’escriptura autòctona en els manuscrits litúrgics. A partir d’aquesta data s’inicia un procés d’homologació d’escriptura, de tipologia de llibres i de repertori.

El llibre, a més de tenir la intensió de despertar la curiositat de qualsevol persona interessada en la temàtica, també pretén ser una obra de referència d’investigadors i especialistes. En aquest sentit, és especialment interessant el darrer capítol dedicat als recursos bibliogràfics, les edicions de llibres litúrgics i els recursos electrònics.

El format electrònic és un bon recurs per aquest tipus de publicacions, ja que permet no només incorporar diferents tipologies de continguts (text, imatge, música i audiovisual) sinó que dins de l’obra es poden incloure enllaços d’informació pensats per a aquell lector interessat a aprofundir en els temes. A més s’hi poden incloure elements que són realment pràctics com enllaços a la localització i digitalització dels documents descrits.

El llibre és d’accés lliure i es publica sota una llicència Creative Commons.

http://cultura.gencat.cat/ca/detall/publicacions/publicacio-Musica-liturgia-medieval-a-la-BC

Música i litúrgia medieval a la Biblioteca de Catalunya (S.IX-XIII) 

Biblioteca de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Barcelona, 2016

Comments

Log in to comment.