L’Esmuc viatja a Rússia

Acadèmia Gnesin

Arrenquen les VII Jornades Esmuc-Gnesin

L’Esmuc, des dels seus orígens, ha mantingut sempre una relació estreta amb Rússia. Encara que aquest país quedi, actualment, fora de les fronteres polítiques de la Unió Europea, les seves universitats participen en el programa Erasmus, i els intercanvis institucionals amb aquest país no han cessat mai; és sabut que Rússia és un pol a tenir en compte pel que fa al món de l’art en general, i el de la música en particular.

La base d’aquest contacte és la ciutat de Moscou. Allà comparteixen tasca diverses escoles superiors d’educació musical, una de les quals, l’Acadèmia Gnesin, de perfil molt semblant a l’Esmuc. Aquesta institució ofereix formació en diferents especialitats interpretatives, des del jazz fins a la música clàssica —passant per la música tradicional—, a més de pedagogia, sonologia, musicologia i promoció i gestió. Amb un programa d’estudis paral·lel al de l’Esmuc, la seva mirada a la música és, igualment, absolutament transversal.

Compartint punts de vista, les dues escoles van iniciar les seves relacions organitzant les Jornades de Música de l’Esmuc i l’Acadèmia Gnesin de Moscou, trobades que giraven al voltant del món de l’òpera, amb petites incursions cambrístiques. Es mobilitzaven estudiants de les dues bandes, per a coincidir en encontres de pocs dies de durada durant els quals es treballava un programa operístic determinat. A més a més, els participants estrangers eren acollits pel conservatori amfitrió, que també els proporcionava l’oportunitat d’interpretar les peces en diferents concerts.

Darrerament, l’òpera ha deixat pas a la música de cambra com a gènere vehicular de l’experiència. Si això obeeix a criteris logístics, que ben podria ser, en tot cas no ha alterat l’estructura central de les trobades, que continuen posant en contacte alumnes dels dos mons amb estades d’una setmana. El viatge d’aquest any a Moscou el farà, a més del Kebyart Ensemble  —quartet de saxos creat en el si de l’Esmuc i guardonat amb diversos premis—, un trio format per dos alumnes catalans (Víctor Braojos, piano, i Lia Manchón, violí) i un tercer membre (clarinet) de l’Acadèmia Gnesin. Interpretaran la Histoire d’un Soldat d’Stravinsky, i tindran la possibilitat de presentar-la en concert. El mes de maig, l’Esmuc acollirà els alumnes russos.

Tot i que no podem referir-nos-hi com a un “intercanvi” pròpiament dit, aquesta activitat —que es coordina directament des de Direcció i Relacions Internacionals (Josep Borràs i Melissa Mercadal)— és certament una ocasió per a intercanviar vivències, sentits i del viatge maneres d’apropar-se al fet musical. En paraules d’un dels professors que ajuden en la coordinació de l’activitat, Rafael Salinas, "l’objectiu principal és fer visible la música com una manera de generar germanor".

Comments

Log in to comment.