Entrega del premi Joan Guinjoan

Premi Joan Guinjoan 2016

L’obra guardonada compartirà programa amb una obra mai enregistrada de Guinjoan

Tot i que ja fa dies que es coneix el guanyador del Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors no serà fins el proper 18 de maig que se’n durà a terme l’entrega. L’acte serà a la Sala d’Orquestra de l’Esmuc.

Aquest premi ja compleix quinze anys i va néixer amb la intenció d’impulsar i donar suport als compositors de noves generacions (el premi contempla participants de fins a 35 anys), establir un marc per a la nova creació en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals i impulsar Catalunya com a promotor de la cultura i a la creació musical, retent homenatge a un dels compositors del segle XX i XXI més reconeguts del país.

L’obra guanyadora en aquest edició (2016) és Aljibe de Absoluta Complacencia, d’Antonio Moral Jurado, natural de Cabra, Còrdova, que s’emmiralla en el procés creatiu de la pintura per a construir el seu discurs musical, fixant-se en les tècniques comunes entre aquest art i la música, com són el moviment, la velocitat, l’energia i els elements que atorguen superfície i color a la textura. Segons paraules del compositor, “en la partitura es busca crear un marc d’acció mitjançant la canalització de determinats impulsos sonors i gestuals, a través d’uns espais harmònics i temporals acotats, que comporten l’obtenció d’unes implicacions tímbriques i de color determinades en funció de l’alternança entre els mateixos”. Aquesta és una obra per a conjunt de cambra, format per una flauta, un oboè, un clarinet, un fagot, una trompa, una trompeta, un trombó, una tuba, un piano, percussió i quintet de corda (dos violins, una viola, un violoncel i un contrabaix).

Durant l’acte d’entrega, a més de tenir l’oportunitat de sentir l’estrena de l’obra, podrem gaudir d’una composició mai enregistrada de Joan Guinjoan, titulada bcn216, totes dues obres interpretades pel grup instrumental que du el mateix nom, dirigit per Ernest Martínez Izquierdo.

Cal destacar que, en el seu caràcter d’internacional, aquesta edició del concurs ha rebut un total de 146 obres, entre les quals algunes són de compositors de llocs tan llunyans com la Xina, Indonèsia, Llatinoamèrica, els Estats Units d’Amèrica o Corea.

El guardó consisteix en una suma de 3.000 euros nets, l’estrena de l’obra a l’Esmuc i la possibilitat de ser enregistrada i editada en disc per la mateixa escola.

El jurat, en aquest cas, va estar integrat pels professors del Departament de Teoria i Composició de l’Escola Eduard Resina, Manel Rodeiro, Charlotte Bray i Fèlix Pastor, i presidit pel director de l’Esmuc, Josep Borràs.

Comments

Log in to comment.