L'acordió i la gralla llueixen en concert

Criatures

El duet Criatures guanya el concurs Sons de la Mediterrània

El duet Criatures ha estat el guanyador de la IX edició del Concurs Sons de la Mediterrània, agafant el relleu a Roba Estesa, que va guanyar l’edició anterior. Aquest certamen està obert als grups o solistes emergents que presentin propostes de folk i música d'arrel de la Mediterrània, en català o bé instrumentals. El convoquen la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, el Grup Enderrock i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i també compta amb la col·laboració de l'Ajuntament del Vendrell, el programa Mans de Catalunya Ràdio i el festival PortalBlau de l'Escala.

El duet Criatures està format per dos músics que van compartir aules a l'Esmuc, l'acordionista Marçal Ramon i el graller Ivó Jordà. Ambdós, després de coincidir en diversos projectes, van decidir formar el duet Criatures. Ells es defineixen com a “duet íntim, on la gralla i l’acordió es traslladen a uns terrenys poc explorats per aquests dos instruments”. Tot i tenir sempre clares les bases i els orígens en la música tradicional, no deixen d’acostar-se a nous estils i a nous ritmes.

Els dos músics participen d’altres projectes més enllà de Criatures. Ivó Jordà, nascut a Figueres l'any 1986, forma part de Els Groullers, La Cobleta de la copeta i la BigCat de Música Llatina, entre altres. Marçal Ramon, nascut a Lliçà d'Amunt l'any 1992, exerceix d'intèrpret en diferents formacions musicals, com per exemple la Cobleta de la copeta, Tres tons quartet i Tonàlics.

La final del IX Concurs Sons de la Mediterrània va tenir lloc el dijous 6 d’octubre a la Taverna Estrella Damn de la Fira Mediterrània, i el duet Criatures es va imposar sobre els altres tres finalistes: Barcelona Ethnic Band, La Puça Diatònica i Saurí. Aquests últims van ser el que van rebre el premi de les votacions populars.

El jurat va valorar la capacitat del duet per triar, renovar i arranjar un repertori significatiu i elegant, la capacitat per fer lluir l’acordió i la gralla en l’àmbit concertístic, així com la immediatesa i la qualitat del seu so.

El premi consisteix en l’oportunitat de gravar un disc en un segell professional, una campanya de publicitat a la revista Enderrock i al web Sons de la Mediterrània, i la contractació a diversos festivals com el Festival Tradicionàrius 2017, la 20a Fira Mediterrània, el Circuit Folc 2017, al Festival Música de la Vila del Vendrell 2017 i al Festival PortalBlau de l'Escala. 

Comments

Log in to comment.