Kebyart Ensemble, multipremiats

Gent Esmuc

Un quartet de saxos amb molta professionalitat i entusiasme

El grup de saxos Kebyart Ensemble és un quartet format pels estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) Pere Méndez, saxo soprano; Víctor Serra, saxo alt; Robert Seara, saxo tenor, i Daniel Miguel, saxo baríton. Tots ells estan estudiant el grau superior d’interpretació de música clàssica i contemporània i, com a quartet, han rebut classes i consells dels professors més prestigiosos: David Albet, Mariano García, Christophe Bois, Albert Julià, Kennedy Moretti i l'Ensemble Squillante. Va néixer l’any 2014 sota la tutela de Nacho Gascón, professor de saxo i música de cambra al centre.

Aquest quartet es va formar gràcies al nivell i la complicitat dels integrants, i perquè tots van descobrir que tenien la mateixa intenció respecte la seva professió: ampliar les fronteres del que és un quartet, trencar barreres, cercar a través de la formació d’ensemble,noves sonoritats i noves propostes de concert, noves creacions, i noves performances per tal de crear un producte original, fresc i diferent.

Però no es dediquen únicament al grup, també desenvolupen la seva formació com a saxofonistes, la qual els porta a col·laborar en orquestres de renom com és l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Catalunya (OBC), l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, la Banda Municipal de Barcelona, i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), entre d’altres. D’altra banda, durant la seva trajectòria han pogut tocar en sales molt reconegudes com són l’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, la Sala Mozart, el Palau de la Música Catalana i moltes més.

Com a quartet han estat premiats amb diferents categories d’interpretació de música de cambra: el segon premi a la 84a edició del concurs permanent de Joventuts Musicals d'Espanya, el primer premi al desè Concurs Internacional de Música de Cambra Higini Anglès, el Premi BBVA de música Montserrat Alavedra, i també van quedar finalistes en la onzena edició del prestigiós concurs Internacional de Cambra de les Corts, però sobretot destaca el més recent: el primer premi al concurs El Primer Palau. Aquest és un dels més famosos perquè es realitza al Palau de la Música Catalana i també perquè ara Kebyart Ensemble, gràcies a la primera posició que van obtenir, podran formar part de la temporada 2017 al propi Palau.

Una crítica sobre el concert que van interpretar el passat novembre al concurs del Palau ens fa entendre millor el que fan amb l’instrument i la música que creen: "Capaços de traspassar la perfecció tècnica per a arribar a la comunicació musical", afirma Josep Barcons.

El nom del grup Kebyart Ensembleés un joc de paraules juntament amb un joc de significats d’aquestes. El nom kebyar prové d’un dels conjunts instrumentals tradicionals de Bali, el gamelan gong kebyar. Significa el procés de la floració, i fa referència als canvis de tempo, de dinàmica, de caràcter, etc. D’aquesta manera, el quartet va considerar que hi havia una semblança entre el significat i les característiques sonores del seu instrument, la riquesa de colors i la varietat d’estils musicals. Més endavant, van decidir fer la fusió amb la paraula art i va sortir kebyart perquè així evocava més personalment la manera que tenen ells d’entendre la música.

Comments

Log in to comment.