Els editors a l'Esmuc

Editorial

L'Escola Superior de Música de Catalunya acull la 8a Fira del llibre de música i la partitura

El passat 22 de novembre, coincidint amb Santa Cecília, patrona dels músics, es va celebrar a l’Esmuc la 8a Fira del llibre de música i la partitura. Aquesta cita anual de l’edició musical catalana converteix el vestíbul de l’Escola en un gran aparador de les novetats editorials i discogràfiques i en un punt de venda molt interessant gràcies als descomptes especials que s’ofereixen.

La Fira del llibre de música i la partitura està organitzada pel Gremi d’Editors de Música de Catalunya (GEMC) amb la col·laboració de l’Esmuc. La primera edició va ser l’any 2008 i des de llavors han exposat les seves publicacions a l’Escola l’Editorial Boileau, Brotons & Mercadal, Clivis Publicacions, Dinsic Publicacions Musicals, Ficta Edicions, La Mà de Guido, Periferia Music, Piles, Publicacions de l’Abadia de Montserrat i Tritó.

Durant tota la jornada, el personal dels estands informa, assessora i ven els seus productes al públic interessat. A més a més, en totes les edicions de la Fira, el GEMC organitza unes activitats professionals en les quals s’han ofert conferències o taules rodones dirigides a músics, editors, productors i gestors culturals. Aquestes activitats ens han permès aprofundir, de la mà d’experts, en l’ofici d’editor de música, l'edició d'obres orfes, inèdites i de domini públic, el binomi creatiu entre compositors i editors i la codificació de plantilles orquestrals i instrumentals. També s’han tractat els aspectes legals de la creació musical, les solucions legals de CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos) per millorar la qualitat de la docència a les escoles de música, i el marc jurídic de l'edició musical i la distribució de partitures en l'era digital.

En l’anterior edició de la Fira, l’any 2015, es va parlar de com posicionar adequadament llibres de música i partitures a Internet i de com funciona el Content Management System de Notes in cloud (un sistema de gestió de dades i metadades de les partitures en format digital). En aquesta última edició, celebrada aquest novembre de 2016, el professor de clarinet de l'Esmuc Josep Fuster, i la professora Imma Grimalt, del Departament de Producció i Gestió, ens han explicat quin era el camí a seguir per enregistrar un disc.

L’Escola valora molt positivament aquesta col·laboració, mútuament enriquidora, entre el món editorial i l’acadèmic, ja que ens permet oferir un espai de relació entre editors, professorat i estudiants i, al mateix temps, un escenari propici per al networking entre tots ells. Gràcies a la Fira, totes les parts s’han pogut conèixer i aprendre sobre les normatives, els diferents projectes i tot allò que té a veure amb l’edició de música. Esperem seguir amb aquesta experiència que ja és un clàssic de la tardor a l’Esmuc.

Comments

Log in to comment.