Curs d'organologia 2012

Curs d'organologia 2012

El Museu de la Música ofereix el curs per 21è any consecutiu

El Museu de la Música, amb la col·laboració de l’ESMUC, ha iniciat la seva 21ena edició del Curs d'Organologia. El curs està dirigit a un públic ampli: estudiants de lutheria i de musicologia que es vulguin dedicar a la investigació d'aquesta ciència, intèrprets de la música antiga, però també s'adreça als professionals de l'ensenyament, perquè puguin ampliar el seu coneixement sobre els instruments i la història que els envolta. El curs és reconegut com a crèdits de lliure elecció per als alumnes de l'ESMUC, la UAB i la UB.

Segons Berta Ribé, una de les organitzadores del curs i codirectora del Museu de la Música, una de les principals activitats del Museu és la recerca, i en aquest sentit l'objectiu del curs és donar a conèixer aquesta recerca alhora que els estudiants i professionals s'introdueixen en un món que potser els pot obrir una porta cap la investigació i el contacte amb fonts d'informació bàsiques. El museu posa a disposició del curs les seves col·leccions de fonts i documents, així com els objectes de què disposa.

El curs està organitzat en quatre mòduls que tracten temes diversos. El professor Albert Gumí, per exemple, enllaçarà la història i l’organologia del clarinet; Pedro Estevan posarà en relació els instruments de percussió de la música antiga amb els exemplars del Museu; Josep Borràs confrontarà la recerca performativa envers la recerca organològica. També es donarà a conèixer la tasca dels museus en el món de l'organologia, se la relacionarà amb el món actual: què ha proporcionat l'era tecnològica en la ciència de l'estudi dels instruments, quins tipus de recerca es poden dur a terme i la metodologia que envolta el procés d'investigació... També inclou una sessió que planteja reflexions i dubtes que sorgeixen necessàriament en el procés de restauració d’un instrument musical: restaurar o copiar? Buscar el so perdut o crear-ne un de nou? El curs ofereix una visita al taller de Joan Martí, constructor i restaurador d'instruments de teclats històrics i guardonat per la Generalitat amb un dels diplomes de Mestre artesà d'enguany.

El curs va començar el divendres 3 de febrer i finalitza al maig, amb la finalitat de fer arribar al major nombre de músics possible l'interès sobre la tasca que es fa al Museu de la Música, una feina de recerca i pràctica que es fa de portes endins i que ofereix el resultat a l'exposició del museu.

Comments

Log in to comment.