La Sala Oval del MNAC, atapeïda d'arcs

Gent Esmuc

Trobada & Congress with Fiddles

El dissabte 6 de febrer, l’Esmuc i l’Associació Catalana d'Escoles de Música (ACEM) van organitzar conjuntament la segona edició  de la Trobada Fiddle per a estudiants de corda fregada d’escoles de música i conservatoris, amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i del subdirector general d’Ordenació Educativa de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Jordi Blanch, del departament d’Ensenyament, de la Generalitat de Catalunya. En aquesta edició, la trobada va tenir lloc a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, amb una participació de  més de 500 joves estudiants de 28 escoles municipals de música d’arreu de Catalunya.

L’activitat va estar conduïda pel violinista Oriol Saña acompanyat del grup convidat Aupa Quartet amb la proposta del tema “Le Grand Funk” juntament amb els professors del congrès Darol Anger, Casey Driessen i Jason Anick.

Fiddelitzem-nos és el resultat de l’avaluació, anàlisi i reflexió de la primera Trobada Fiddle que es va fer el 17 de novembre del 2013 en el marc del I Barcelona Fiddle Congress. Aquell congrés va fer palesa la necessitat d’apropar i fer conèixer altres estils dins l’àmbit de la corda al nostre país.

El terme fiddle, d’origen anglosaxó, engloba tots aquells instruments de corda fregada, en especial a les tradicions no clàssiques del violí, la viola, el violoncel i el contrabaix. És una manera de concebre l’instrument que avui dia reuneix tota la pràctica interpretativa provinent del jazz, músiques modernes i músiques sota l’etiqueta folk i tradicionals. En definitiva, una manera d’entendre l’instrument que fuig de l’academicisme clàssic que es troba a la majoria d’escoles de música.

Així, la Trobada Fiddle es va emmarcar dins el Barcelona Fiddle Congress que del 4 al 7 de febrer de 2016 va tenir lloc a l’Esmuc. Un espai per ajuntar-se, crear punts en comú, observar, escoltar, parlar i reflexionar a través de diverses activitats en diferents formats: ponències, debats, tallers, espais oberts, performances, escenari obert, workshop, conferències, concerts, masterclass, taules rodones, etc. Entre les activitats i els concerts programats, el congrés va poder comptar amb la presència de figures internacionals destacades de l’àmbit de la corda no clàssica, com ara Yuval Gotlibovich, Darol Anger, Cassey Driessen i Jason Anick. Altra llarga llista de músics i professorat de l’Esmuc també van protagonitzar aquest dies els principals concerts i activitats del congrés.

Les trobades van tenir lloc a l’Esmuc i, també, a diferents espais de la ciutat, com ara el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), el Born Centre Cultural, el Museu de la Música i el Pipa Club.

            

Comments

Log in to comment.