El retorn del retorn

Les veus del Romànic

Les veus del Romànic, una col·laboració de l'Esmuc i el MNAC.

El què i el com dels convenis institucionals de col·laboració de l’Esmuc

Quan s’entra als itineraris virtuals de la web del MNAC ens hi podem trobar unes petites joies on parar atenció. Dues pestanyes: Les veus del romànic i La música de les natures mortes ens amaguen no solament imatges del romànic o fotos, olis i dibuixos de natures mortes, sinó també unes imatges musicals que les acompanyen. En el cas de les veus del romànic es tracta de plasmar la relació de les imatges amb la música d’aquella època i l’encarregat de seleccionar-les ha estat Juan Carlos Asensio, professor de Musicologia de l’Esmuc.  Pel què fa a la música de natures mortes, alguns alumnes de l'assignatura de Repertori i tècniques de la música electroacústica de l’Esmuc han dibuixat musicalment allò que els inspiraven les imatges. Aquestes mateixes experiències es poden viure in situ a través dels aparells d’audioguia del MNAC.

Es tracta d’un treball conjunt entre el MNAC i l’Esmuc que s’ha dut a terme gràcies al conveni que el centre educatiu té establert amb el museu. Amb aquesta mateixa institució, l’Esmuc hi ha col·laborat amb el concert de grans conjunts del juny passat o amb l’homenatge a Lluis Companys el mes d’octubre amb l’orquestra simfònica. Aquest novembre, dins l’espai Música d’Art, s’hi ha realitzat les xerrades sobre iconografia musical presentades per diversos professors de l’Esmuc, i el proper mes de febrer serà l’espai on s’hi farà la trobada del Fiddle Congress.

Aquest és un exemple de la col·laboració institucional de l’Esmuc amb altres entitats i institucions. I és que l’interès és recíproc: com a centre generador i creador musical d’alt nivell, l’Esmuc està interessada en donar a conèixer la seva producció fora de les seves aules, al mateix temps diferents institucions públiques i privades necessiten, pels seus interessos, la productivitat de l’Esmuc.

La llista és llarga. Hi ha col·laboracions amb institucions privades com Joventuts Musicals de Catalunya o l’Ateneu Barcelonès fent difusió dels concerts dels seus corresponents cicles quan hi toquen alumnes, graduats i professors de l’Esmuc, o amb la Fundació Victòria del Àngels, a més, cedint espais de l’escola pel seu Festival Life Victoria. Entre d’altres entitats es treballa també amb la Fundació Catalunya La Pedrera en el projecte Apadrina un piano i amb el seu cicle de concerts. A nivell públic l’Esmuc col·labora assíduament amb el TNC, aquesta temporada concretament amb els actes titulats Epicentre Guimerà coproduint l’òpera Titaina d’Enric Morera. Enguany, per primera vegada, el centre col·labora amb la Fundació La Marató de TV3 aportant al seu disc una cançó de la graduada Gemma Humet i un bon nombre de músics de l’Esmuc. També s’han establert convenis de col·laboració amb el Museu de la Música, l’Auditori, el MACBA, l’Ajuntament de Barcelona i TRAM.

Comments

Log in to comment.