15 anys amb empenta

Esmuc 15 anys

L’Esmuc escalfa motors per celebrar el quinzè aniversari

Aquest curs 2015-16 l’Esmuc commemora 15 anys de la seva gestació. Era l’any 2000 quan es va posar en marxa el nou centre d’educació musical superior, i al curs següent, el 2001-02, va obrir les portes a la primera promoció d’estudiants amb un ampli ventall de disciplines.

En una conversa amb el director de l’escola, Josep Borràs, hem pogut reflexionar sobre el passat, el futur i també ens ha donat algunes pistes de les celebracions del 15è aniversari.

Al llarg d’aquests anys l’Esmuc ha dissenyat un model nou de centre on hi tenen cabuda la majoria d’estils musicals i amb una oferta instrumental i pedagògica única a Catalunya abans de la seva existència. A banda dels instruments de l’àrea clàssica i contemporània es van incorporar al pla d’estudis els de música moderna, música antiga, flamenc i tradicional. Es van integrar també els estudis de musicologia i les titulacions pròpies de sonologia, producció i gestió, tot plegat amb un desplegament de 200 professors. Amb l’arribada de la LOE l’any 2006 s’obre el ventall de possibilitats i la recerca i els màsters esdevenen un valor afegit més. L’Esmuc doncs, tot i la seva curta vida en comparació amb altres centres europeus, s’ha convertit en una entitat de referència al sud d’Europa reconeguda per la mateixa AEC (Associació Europea de Conservatoris). Així ho demostra un dels seus principals actius: els alumni, els seus graduats. La qualitat i projecció professional de molts d’ells no deixa marge al dubte.

De cara als propers anys la intenció és consolidar el model productiu de l’Escola, ja que encara ofereix moltes més possibilitats. Segons el director, es pot aprofundir molt més en temes relacionats amb les produccions, amb l’I+D, amb les col·laboracions amb altres institucions o amb rendibilitzar els equipament existents. És a dir, que sense fer modificacions a nivell conceptual, hi ha marge per anar afinant tot allò que està en funcionament en aquests moments. L’altre repte, i aquest sí que l’afecta a nivell estructural, és l’interrogant que plana sobre l’Esmuc i en definitiva sobre els ensenyaments superiors en referència a la posada en marxa del 3+2 i la conseqüent subvenció dels seus màsters.

En tot cas, en un futur no gens llunyà tindrem la celebració del 15è aniversari de l’Esmuc, que per decisió del Consell de Direcció i tenint en compte l’any en què va començar l’activitat acadèmica, es farà el proper curs 2016-17. La confecció dels actes anirà a càrrec d’una comissió formada per professors, estudiants, PAS, així com col·laboradors externs. Malgrat estigui tot a les beceroles, el Josep Borràs ens avança que hi haurà un espectacle de grans dimensions que es farà al TNC, es reproduirà en diverses ocasions en el mateix escenari i estarà posat en escena pel seu director, Xavier Albertí. Serà un muntatge eclèctic, ja que es té la intenció que hi convergeixi tota l’Escola. En els actes de la celebració també hi tindrà un pes molt important la participació dels alumni com a balanç del que l’Esmuc ha aportat a la societat durant la seva curta, però intensa vida.

Comments

Log in to comment.