Esmuc Jazz Project

Una iniciativa innovadora que vol dinamitzar l'àmbit musical català

Comencem el 2015 amb la il·lusió d’estrenar la primera producció de l’Esmuc Jazz Project, “Keith Jarret”. Aquesta és una iniciativa que neix amb la voluntat de crear una formació orquestral musical estable, versàtil i flexible, capaç d'interpretar i estrenar repertori original compost pel professorat de l’Esmuc o per altres compositors catalans.

El projecte neix de la mà dels professors del departament de jazz i música moderna Francesc Capella, Joan Díaz, Joan Monné, Joan Sanmartí i Lluís Vidal, amb la intenció de conrear una estètica musical contemporània, que fusioni elements de diverses tradicions pròpies de la segona meitat del segle XX: jazz, rock, música contemporània de cambra o simfònica, músiques ètniques, etc.

La nova formació constituirà una eina útil en els camps de la creació, la recerca, la interpretació, la interrelació entre departaments i les diverses àrees de coneixement de l’Escola i de la pedagogia. L’Esmuc Jazz Project ha de ser un altaveu per la creació i la producció pròpia, que doni projecció a tota una sèrie de músics vinculats d’una manera o una altra amb l’Escola (alumnes, graduats, professorat) i que representi els seus valors fundacionals: la transversalitat musical, l’aposta per la creació i la innovació, la rellevància cultural i la visibilitat social, i la consolidació d’un fons de repertori de música catalana contemporània que  esdevingui universal.

L’orquestra vol desenvolupar un projecte anual presentat en concert dins del marc de les activitats de l’Escola i, a la vegada, poder girar pel país i pels diferents festivals que s’organitzen. Cada projecte s’articularà al voltant de la figura d’un músic rellevant del jazz i la música moderna, ja sigui recreant o re-elaborant l’obra del músic, o bé creant un material original inspirat en l’essència de la seva música.

L’Esmuc Jazz Project serà doncs una formació instrumental oberta i variable en funció de cada programa, amb la idea bàsica d’articular el jazz amb altres llenguatges musicals, sense restriccions, cercant sempre una hibridació de plantilles instrumentals pròpies de la tradició del jazz amb d’altres, com ara l’àmbit simfònic, i amb la possibilitat d’incloure solistes convidats que puguin assumir un rol protagonista en determinats programes.  

Aquest primer projecte gira entorn a la figura de Keith Jarrett, i es presenta com a Gran Conjunt, combinant la participació d’estudiants de grau (departaments de Jazz i Música Moderna, i de Música Clàssica i Contemporània) amb graduats. La formació estrenarà obres originals de Joan Sanmartí, Lluís Vidal, Joan Monné, Joan Díaz i Francesc Capella, així com arranjaments de peces del propi Keith Jarrett.

A més del primer concert de l’Esmuc Jazz Project, que tindrà lloc a L’Auditori el 27 de gener, dins el cicle de Grans Conjunts, està previst que la banda actuï al Festival de Jazz de Granollers el proper 6 de febrer.

El projecte també preveu l’edició d’un disc amb el repertori d’aquest primer programa, i que s’enregistrarà a començaments del mes de febrer amb la col·laboració dels enginyers de so i professors de l’Escola, Ferran Conangla i Enric Giné.

L’Esmuc Jazz Project té una clara voluntat multi-disciplinar i, en aquest sentit, s’han intentat generar diverses activitats paral·leles, com ara una exposició sobre Keith Jarret a la Biblioteca, la creació d’un combo de grau específic sobre l’artista, assajos oberts, i una classe magistral dels compositors sobre el material arranjat i compost.

Des del departament de Jazz i Música Moderna i amb el suport de tota l’Escola, estem segurs que aquesta nova proposta contribuirà encara més a la dinamització de l’àmbit musical català i a la tasca educativa, d’abast general, que du a terme l’Esmuc. 

Comments

Log in to comment.