Orquestrant la musicoteràpia

Orquestrant la musicoteràpia

V Congrés Nacional de Musicoteràpia

El V Congrés nacional de musicoteràpia es va realitzar a l’Esmuc els dies 17, 18 i 19 d’octubre. Tot i ser nacional, va acollir ponents d'altres països, com Àustria i Itàlia, fins i tot d'altres continents, com Estats Units i Mèxic. Els objectius d'aquest any eren tres: formar una identitat com a col·lectiu i disciplina; fomentar la cohesió, com a nucli de força i interacció de coneixements d'àmbits diversos dins la musicoteràpia i, per últim, integrar la musicoteràpia en la societat, en la legalitat i en els aspectes interdisciplinaris.

El congrés va ser estructurat pel comitè organitzatiu en quatre àmbits: l'educatiu, el sanitari, el social i el d'investigació. Les activitats succeïen simultàniament; és a dir, cada àmbit oferia activitats durant tot el dia i, per tant, els participants podien escollir on assistir, d'entre les diverses opcions. Aquesta estructura va ser ideada amb l'objectiu que cada professional acudís al seu àmbit per conèixer gent que treballa en el seu sector i així afavorir les interrelacions entre les disciplines de la musicoteràpia i els coneixements i avenços en aquestes. Però, de fet, podien escollir on anar en tot moment.

El congrés va començar a la sala 3 de l'Auditori amb un vídeo titulat Ruido del mundo, exemplificador de la funcionalitat de la música en els éssers humans. L'acte d'obertura fou encapçalat per Siegfred Böhm-Öppinger, musicoterapeuta austríac, que va explicar el procés de reconeixement de la musicoteràpia al seu país. En acabat, Sònia Moreno va realitzar una actuació de gospel participatiu, traient de tots els participants el més bo d'ells, fent-los expressar lliurement.

Després de la pausa per dinar, van començar les comunicacions i tallers. De tallers, n'hi van haver de molts tipus: per a pal·liatius, de percussió corporal, d'emocions, sobre coaching, de cant prenatal, d'improvisació, joc, moviment i cançó, visualització guiada amb música en directe o drum circle (on la musicoterapeuta va explicar els beneficis de la percussió per combatre l'estrès que tots patim avui dia). I demostracions, com per exemple, la música a través del moviment.

Entremig de cada ronda de ponències hi havia pauses per prendre cafè i escoltar un petit concert. Els intèrprets també tenien alguna mena de relació amb l'eix transversal del congrés: o bé patien una deficiència que combatien sent intèrprets o bé el concert era una mostra de sessions musicoterapèutiques. Els grups que van col·laborar en el congrés van ser Colors Band, SSM Bighandco, Hits Hope (grup de músics i musicoterapeutes que treballen fent concerts per a gent gran on les cançons són escollides per ells mateixos), coral Canta Sant Pau (formada per pacients amb afàsia), el solista Mauro Paganini, Cordes del món (intèrprets amb síndrome de Williams), Coetus i gospel amb Aba Taano (una coral de gospel d'orfes d'Uganda). Aquest últim concert va tenir lloc al final de la jornada del dissabte, a la cripta de la Sagrada Família.

El diumenge va ser el torn de les ponències i les taules rodones. Com per exemple, "Identitat i integració: el valor de la musicoteràpia" i "El musicoterapeuta en l'entramat interdisciplinari".

Cada dia va estar farcit d'activitats: ponències, conferències, tallers, pauses amb concerts, zona de pòsters, curtmetratges, demostracions de mètodes, taules rodones, etc.

L'Esmuc ha acollit aquest congrés, atès que les seves instal·lacions brinden i satisfan la multiplicitat de funcions que s'hi volien dur a terme, ja que té aules tant per a tocar i moure's en l'espai, com aules on poder exposar la teoria. Altres anys s'havia celebrat el congrés en centres no musicals, i això no va permetre dur a terme correctament totes les activitats. "En definitiva, l'Esmuc és ideal per acollir activitats dels musicoterapeutes", deia la Melissa Mercadal, pertanyent al comitè organitzador.

En resum, el V Congrés nacional de musicoteràpia va ser molt intens, amb moltes activitats de diferents disciplines, on es van compartir molts coneixements i es va permetre als assistents conèixer-se per a treballar en conjunt, vetllant i apostant sempre per un futur millor en la disciplina.

Consulteu les actes del congrés.

 

Comments

Log in to comment.