Neix l'European Fortepiano Association

Neix l'European Fortepiano Association

Comencen alhora el curs de pianoforte i la nova associació

Dissabte passat 8 de novembre, l’Esmuc i el Museu de la Música van tenir la satisfacció d'inaugurar el 1r Curs pràctic d’introducció al fortepiano organitzat pel Departament de música antiga. El curs es compon de tres sessions intensives que es celebraran durant tres mesos, un dissabte al mes, fins al gener, amb la possibilitat d'inscriure's a només una d'elles. Abastant el repertori dels teclats històrics dels segles XVIII i XIX, el curs compta amb la presència de professors de la talla d’Arthur Schoonderwoerd, actual professor de fortepiano i cambra a l'Escola, Isabel Fèlix Riera, Pablo Gómez Ábalos i Roger Illa Prats, president de l’European Fortepiano Association (EFA), la qual es va presentar el mateix dia en el Museu de la Música de Barcelona.

En la presentació es va obsequiar el públic amb un exquisit recital interpretat pels professors del curs i la soprano Begoña Alberdi, amb un programa que incloïa obres per fortepiano i clavicordi. La introducció va estar a càrrec de Jaume Ayats i Abeyà, director del Museu, qui va subratllar tant l'oportunitat que suposa aquest esdeveniment per enriquir les sinergies entre les institucions implicades, com la seva importància per promoure futurs projectes.

Roger Illa Prats, president de l’EFA, va manifestar la importància de l'estudi dels teclats històrics i ens va recordar que, de tota la música per a teclat que s'interpreta actualment amb el piano modern, tan sols el 10% està escrita per a aquest instrument i la resta va ser escrita per a teclats històrics. Per això, va explicar que l’EFA neix amb l'objectiu principal de col·locar l'estudi dels teclats històrics al nivell que li correspon. I per portar a terme aquest projecte es pretén treballar en tres fronts: mitjançant el desenvolupament de la pedagogia, com el curs que ja s'imparteix a l’Esmuc; la recerca, revelant-nos un projecte actual de possible reconstrucció facsímil d'instruments originals localitzats a Portugal; i la interpretació i divulgació, agraint l'oportunitat que, per a això, ha ofert el Recinte Modernista de Sant Pau.

Josep Borràs i Roca, director de l’Esmuc, va clausurar la trobada fent referència a la importància dels constructors de pianos antics, ja oblidats, a Barcelona i a la destrucció massiva que es fa actualment d'aquests instruments. I, amb això, va destacar la importància que poden suposar entitats com l’EFA per vetllar per la recuperació i protecció del llegat històric i patrimonial d'aquests instruments a Barcelona. Finalment, també va manifestar el significat d'aquesta iniciativa conjunta entre l’Esmuc, l’EFA i el Museu de la Música, ja que des que es va dissenyar un programa educatiu dedicat als teclats històrics, aquest pas ha representat un gran assoliment tant per al Departament de música antiga com per a l'Escola.

Presentació de l'EFA al Museu de la Música de Barcelona

Presentació de l'EFA al Museu de la Música de Barcelona