Manuel Barrueco a l'Esmuc

Manuel Barrueco

Manuel Barrueco. Foto: Arek Berbecki

Primera classe magistral del guitarrista cubà al nostre centre

El passat 23 d’octubre l’ESMUC va tenir l’honor d’acollir Manuel Barrueco (Santiago de Cuba, 1952) una de les personalitats de més renom dins del món de la guitarra clàssica. Ja fa tres dècades que ell i David Russell van elevar el nivell interpretatiu de l’instrument a nivell internacional i han constituït una referència i font d’inspiració pels guitarristes de generacions posteriors. Actualment, Barrueco és catedràtic al Conservatori Peabody de Baltimore, a l’Estat de Maryland, però la seva carrera artística i professional es desenvolupa arreu del món amb concerts i classes magistrals. En aquesta ocasió, aprofitant la seva visita a Barcelona amb motiu del concert que donava al Palau de la Música, el professor Feliu Gasull el va convidar, des del Departament de Música Clàssica i Contemporània, a impartir una classe magistral.

La classe, que es va dur a terme de 16 a 19h a l’aula de cor de l’Esmuc i que va comptar amb l’assistència d’una trentena d’oients entre estudiants i professors de dins i fora del centre, estava destinada a alumnes de màster. Van ser quatre els participants actius: Ángel Jesús López, que va tocar la Fantasia-Sonata op. A-22 de Joan Manén; Izan Rubio, que va triar el Gran Solo op. 14 de Ferran Sor; José Carlos Arjona, que va presentar la Rossiniana núm. 6 de Mauro Giuliani, i Pedro Tironi, que va interpretar la Sonata núm. 3 de Manuel Ponce. Tots ells van rebre una lliçó de 45 minuts de Barrueco davant de l’audiència.

Entre tots els consells del mestre, va destacar la importància de cantar en veu alta el que volem tocar, per tal de tenir clar el fraseig i la direcció que volem donar a la melodia; així com també parar molta atenció a la precisió rítmica, sobretot amb valors petits, tenint en compte que els errors sovint deixen entreveure problemes tècnics; i escoltar sempre el resultat i comprovar que allò que volíem fer és el que ha sonat.

En finalitzar la sessió, Manuel Barrueco declarava que el que ell aspirava a aconseguir amb aquestes classes, malgrat la seva curta durada, és que els estudiants es "desorientessin" una mica, que s’haguessin de replantejar les coses i reflexionar-hi. I sobretot donar-los la motivació per seguir treballant.

Classe magistral Barrueco

Manuel Barrueco escolta atentament la interpretació d'Ángel Jesús López

Comments

Log in to comment.