Jo també em vull fiddelitzar!

Oriol Saña

Master Class d'Oriol Saña

Èxit rotund del primer Fiddelitzem-nos

Els passats dies 17, 18 i 19 d’octubre se’ns van presentar com un microcosmos d’allò que representa la plataforma fiddle. Tres dies intensos de treball, aprenentatge i molta música van reflectir l’esperit, els interessos i els ideals d’un equip de treball que aposta per la formació de “bons” músics. “Un bon músic ha de ser un bon intèrpret, un bon compositor i un bon improvisador”, afirma Oriol Saña, un dels promotors del projecte i professor de violí jazz i modern de l’Esmuc. Associem el terme fiddle als instruments de corda fregada que interpreten música de tradició, jazz i noves músiques. És un concepte lligat estretament a la música popular, que la plataforma Fiddle vol promoure en tots els seus sentits: “Seria molt ben benvinguda una proposta d’ensenyar Bartók o Bach des de les fonts populars de les quals bevien”, suggereix Oriol Saña.

Les jornades, que es van realitzar aquest tercer cap de setmana d’octubre a l’ESMUC, van ser dirigides pels professors d’alt renom Ernesto Briceño, Albert Bello, Francesc Capella, Albert Gumí, Nan Mercader, Pep O’Callaghan, Oriol Saña i Asier Suberbiola. Cadascun d'ells, des de la seva especialitat, va oferir una comprensió de diferents llenguatges “populars” tot fent referència a la història, a les metodologies didàctiques i a les maneres d’improvisar de cada estil. Sent el ritme un element molt important en la música, tampoc va faltar una sessió d’experimentació mitjançant la percussió corporal. Com podem observar, els participants inscrits van esdevenir viatgers d’una expedició cap a un coneixement més ric, ampli i holístic de la música.

El I Barcelona Fiddle Congress, realitzat el novembre de 2013, va adquirir el caràcter de ser únic i innovador gràcies a la diversitat d’activitats que englobava. Al febrer de 2016 està programada la segona edició del congrés, on s’espera el retorn a aquest espai d’intercanvi d’interessos i propostes musicals en què es va convertir l’Esmuc l’any passat durant tres dies. Des de l’organització, Gemma Gascon ens comenta que “Fiddelitzem-nos neix amb l’objectiu de fiddelitzar als professors i alumnes de corda fregada del país per tal d’omplir-los d’eines i recursos pedagògics que els permetin gaudir i millorar aquests congressos Fiddle i contribuir en el progrés de l’educació musical a Catalunya”.

Tant el Fiddle Congress com el Fiddelitzem-nos han tingut molt de ressò en els mitjans de comunicació i molt bona rebuda per part dels diferents àmbits de l’Esmuc. Per la seva diversitat d’especialitats, és aquesta l’escola ideal per recolzar projectes com aquest. És molt important que així sigui, com també ho és la col·laboració de l’ACEM (Associació Catalana d’Escoles de Música), per tal de poder fer créixer aquest punt de partida cap a la transformació del sistema educatiu musical i cultural de Catalunya. La plataforma fiddle creu en la investigació musical com a mitjà per assolir nous camins i conceptes que sense aquesta mai s’haguessin arribat a contemplar, així que no desaprofita el suport de l’Esmuc i compta amb el grup de recerca de l’escola per fer-ho. 

Aquest primer Fiddelitzem-nos ha tingut un èxit rotund, els participants s’han omplert de moltes emocions i experiències inoblidables. Si no hi vas poder assistir i et vols fiddelitzar, no dubtis en inscriure’t a la segona edició del curs, programada el proper 31 de gener! "Els músics som com els metges o com els esportistes, ens hem d’anar millorant i reciclant”, diu Oriol Saña. Sense iniciatives d’aquest tipus que, a més, tenen elevada demanda, el món de la música romandria estàtic dins d’un univers on les coses canvien més ràpid que mai.   

Fiddelitzem

Comments

Log in to comment.