Una perla per al LIFE Victòria

Gent Esmuc

1614: Viatge d'El Greco a Juan Hidalgo

Dins del festival de lied LIFE Victòria es va presentar, el dia 5 octubre a les 12 hores, el concert 1614: Viatge d'El Greco a Juan Hidalgo, dut a terme a la Sala Domènech i Montaner, al Recinte Modernista de l'Hospital Sant Pau, a càrrec de Marta Almajano (soprano) i Dani Espasa (clavicèmbal), i amb la participació de Stanislas Germain (corda polsada) i Hugo Bolívar (contratenor), professors i alumnes de l'Esmuc.

El concert va ser sens dubte una peça sui generis dins de l'itinerari d'aquesta segona edició del LIFE Victòria. Va sortir dels límits del que s'esperava per al programa d'un festival de lied, amb una proposta de repertori acuradament elaborada al voltant d'un marc geogràfic, temporal i artístic que concatena el viatge vital de Doménikos Theotokópoulos, el Greco, amb el paisatge musical de la Itàlia i l'Espanya renaixentistes. D'aquesta manera el programa, que incloïa obres profanes d'importants compositors com Claudio Monteverdi, Johann Kapsberger, Stefano Landi, Girolamo Frescobaldi, Alessandro Piccinini i Benedetto Ferrari, culminava amb dues belles peces del compositor espanyol Juan Hidalgo, abastant harmoniosament el període cultural que va de 1541, de naixement d'El Greco; fins 1685, any de defunció de Juan Hidalgo, i tenint com a estructurador comú el 1614, any en què mor el pintor cretenc i neix el famós compositor espanyol. Igualment situa la península italiana com un punt intermedi geogràfic i cultural entre la Creta natal d'El Greco i la Castella d'Hidalgo, terra compartida amb la tomba del pintor. Itàlia va ser més la meca cultural per la qual van haver de passar els dos artistes en el seu aprenentatge per aconseguir aquest estil tan característic i únic, que per la seva ploma i pinzell que els convertiria en icones de la representació de la cultura espanyola renaixentista.

El programa estava distribuït de tal manera que els gèneres, els estils i les combinacions es succeïen una a l'altra amb una varietat i equilibri que mantenien l'atenció del públic en constant revifalla, deixant fluir un repertori unitari i coherent, i esquivant qualsevol monotonia. Les veus de Marta Almajano i Hugo Bolívar s'empalmaven amb naturalitat i sense accident en les peces a duo, i separadament feia gala Almajano de la seva claredat de dicció, brillantor i vigor de timbre i excepcional domini tècnic, com va poder mostrar-nos en "Qual sguardo sdegnosetto" (Monteverdi) i "Amanti, io vi sò dire" (Ferrari), i Bolívar de la pulcritud del so, de la força i expressivitat en l'emissió vocal i en el fi acabat dels frasejos, de la qual cosa va fer especial demostració en "Sospirati bei lumi" (Kapsberger) i "Si dolce è'l tormento" (Monteverdi). Dani Espasa i Stanislas Germain, al llarg del concert, van donar mostra de la seva capacitat com a intèrprets de música de cambra, i del domini dels seus instruments com a solistes en les obres de Frescobaldi i Piccinini. Sens dubte un concert rodó, equilibrat i d'alta qualitat, una bella peça amb què pot abillar-se el festival LIFE Victòria.

Músics

Stanislav Germain, Hugo Bolívar, Marta Almajano i Dani Espasa van ser els protagonistes de l'original proposta musical

Comments

Log in to comment.