L'efecte papallona

L'efecte papallona

La Biblioteca de l'Esmuc amplia el seu fons gràcies a la cessió de Casa Àsia

El juliol de 2013, el consorci Casa Àsia, format pel Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación a través de la seva  Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID), la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Barcelona i Madrid, va cedir part de la seva col·lecció a la Biblioteca de l'Esmuc. La nova adquisició consta de 6 enregistraments de vídeo, 16 llibres –que tracten temes des de la història dels  instruments musicals fins a la música electrònica índia– i ni més ni menys que 955 enregistraments sonors, dels quals, pel seu nombre, destaquen els de músiques de la Xina, l'Índia o el Japó… encara que també trobem interessants enregistraments realitzats en zones més petites de l'Iran o l'Afganistan. Per a la Biblioteca suposa una important ampliació de la part de músiques del continent asiàtic i l'àmbit territorial del Pacífic. 

La cessió s’ha realitzat sota els termes d’un contracte de comodat, és a dir, un contracte pel qual el comodant (Casa Àsia) lliura al comodatari (la Biblioteca de l’Esmuc) un bé no fungible (CD, DVD, llibres) per tal que l’usi gratuïtament durant un cert temps i el retorni. S’ha signat per un termini de 10 anys prorrogables i amb l’objectiu que el material no només es conservi sinó que estigui totalment disponible per al públic. Sumat a la contribució de la Fundació Victoria de los Ángeles al 2008, és la segona vegada que la Biblioteca veu ampliat el seu catàleg a través d’un contracte de condicions similars.   

Durant la documentació i catalogació s’ha treballat alhora en l’exposició d’una selecció de llibres i al voltant de 60 enregistraments en CD i DVD, que es pot visitar del 10 de febrer fins al 4 d’abril de 2014 a la mateixa Biblioteca. Segons la seva comissària, Roser Marfany, aquesta mostra realitza un recorregut per diversos països d’Àsia a partir dels seus instruments més destacats, agrupats en tres grans àrees: Àsia Oriental, Àsia meridional i l’Orient mitjà. A més a més, com en anteriors exposicions, es pot participar en el sorteig d’un CD – Ichi, d’Horacio Curti- responent dues preguntes relacionades amb aquests continguts.

La causa que Casa Àsia s’hagi desprès d’una part de la seva col·lecció ens torna a parlar una altra vegada dels “reajustaments” econòmics que s’estan duent a terme aquests últims anys. La lluita entre l’ajuntament de la Comunitat de Madrid i el govern central de 2010 per les subvencions culturals a entitats com Casa Àsia –que també van afectar a Casa Árabe, Casa Sefarad-Israel i Casa América- va traduir-se en el trasllat, el 2011, de la sucursal madrilenya cap a una localització més barata, i un posterior tancament de la mediateca d’aquesta ciutat –amb les corresponents cartes d’acomiadament–. Els fons que s’hi albergaven van ser traslladats a la seu central de Barcelona, que des del mateix juliol de 2013 s’ha instal·lat al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau. Un cop allà, els documents duplicats van ser destinats a la Biblioteca de l’Esmuc.

Aquesta suau brisa de la tempesta que assola l’economia actual dóna mostra dels més profunds nivells als quals pot arribar.

Comments

Log in to comment.