Gust de canyella i una mica de sal

Gent Esmuc

Presentació del nou disc de Carme Canela Granito de sal

Carme Canela, una de les veus més reconegudes dins de l'àmbit del jazz espanyol i professora de cant del Departament de Jazz i Música moderna de l’Esmuc, ens presenta, acompanyada de Joan Monné trio, el seu nou treball discogràfic “Granito de sal”. Aquesta vegada, en el seu setè treball com a líder, Canela ens obsequia amb un recull de cançons de diversos autors, èpoques i orígens, tots ells amb un nexe comú: títols amb nom de dona. Onze dones que van ser seleccionades entre moltes altres i a qui la nostra protagonista ha donat forma versionant-les i posant-hi el sedàs del jazz.

Ens presenta els temes Granito de sal (Javier Patricio Pérez-“Gato Pérez”), Ana e eu (Lenine), Rosa morena (Dorival Caymmi), Marta (Joan Manuel Serrat), Lucille (Frank Zappa), Te recuerdo Amanda (Víctor Jara), Julia (Lennon-McCartney), El testament d’Amèlia (Cançó popular catalana), Pannonica (Monk), La Pomeña (Castilla-Leguizamón) i Beatriz (Lobo-Buarque). Un repertori que guarda en algunes cançons molts records i vincles de la seva joventut, especialment amb el tema Granito de sal. Aquesta cançó "vuitantera" de Gato Pérez, un dels grans mestres de la rumba catalana, al·ludeix a la nostra cantant a través de missatges ocults que només podien entendre algunes persones molt properes als dos artistes. Així dons, Granito de sal és la pròpia Carme Canela, que encapçala la llista de les onze dones i posa nom al seu projecte. A més a més, el dedica al desaparegut mestre rumbero, tornant-li aquest gest de complicitat i, d’alguna manera, homenatjant tota la seva feina.

Carme Canela treballa les cançons sent fidel a l'essència de la melodia original, defensant i donant importància a les lletres que tenen més pes o jugant amb la melodia a d’altres més lleugeres, creant al mateix temps un equilibri. Aportacions senzilles, austeres i subtils. Paraules que podrien definir perfectament la nostra cantant i que l’aparten de cap mena d’intenció de demostració vocal que pugui desvirtuar el tema primitiu. Finalment, experimenta, escolta, jutja la seva música i l’omple d’emoció.

També cal dir que la idea d’aquest projecte va ser l'excusa perfecta per tornar a treballar amb Joan Monné i el seu trio. Monné, pianista de jazz i professor de l’Esmuc, ja ha compartit dos discos amb la cantant i un llarg recorregut junts entre escenaris, que els han convertit en veritables companys de viatge. Marko Lohikari, baixista, i David Xirgu, bateria, són els altres viatgers que completen el tren de Joan Monné trio, un conjunt que des dels 90 han acompanyat Canela i amb qui van decidir enregistrar aquest projecte, que ja vagava des de feia temps entre sales de concert.

Granito de sal té la intenció de presentar-se al Festival de Terrassa el 14 de març i paral·lelament donar pas a molts altres propòsits propers o que ja estan en marxa, com Alber Bover duo, Laura Simó i Sergi Vergés amb la big band, Horacio Fumero duo i el propi Joan Monné trio, grans músics que acompanyaran la nostra cantant del barri barceloní del Poble Sec, des que de ben joveneta ja recorria els escenaris de la mà de la seva orquestra, tal com diu el Gato Pérez:    

"

Granito de Sal ha vuelto de nuevo en la voz de una niña de ron y caramelo que baja del barrio donde las calles trepa y ponen a la luna entre las cuerdas. Granito de Sal ha vuelto de nuevo. Granito de Sal  ha vuelto de nuevo para cantar suaves canciones con su orquesta pachanguera.

"

 

Granito de sal 

Carme Canela amb Joan Monné trio

2014

Comments

Log in to comment.