A Marte otra vez

Gent Esmuc

Una producció i composició de Gorka Benítez

El treball discogràfic A Marte otra vez format per el duo David Xirgu –bateria– i Gorka Benitez –saxo tenor i flauta– ens ofereix una experiència sonora amb una mirada molt pròpia que ens transporta en un mar de sonoritats on la melodia i el ritme es situen en un primer pla, agafant les regnes més que mai i governant tot aquest viatge. Un viatge que, sota la producció de la companyia discogràfica Artimaña records, ha estat guardonat per votació popular com el millor disc de jazz de 2012 als premis Enderrock. El disc es va estrenar en el Cafè del Conservatori del Liceu al 25 de setembre del 2012, en el context del 22è Festival L’hora del jazz com a Memorial de Tete Montoliu.

Trobem temes molt diversos, on cadascun guarda algun relat particular: Amarte otra vez, Alejandro Pérez, Salto de prese, Cocinita de la ventana, Aire de un verso, Tentaten, Años de tu luz, Llave de perro, Lila, Barcota, Once varasS.o.esa, Cuenta atrás i Elvin.

Gorka Benitez és l'arquitecte principal d'aquest joc de paraules que ens obsequia amb temàtiques i estils molts variats. Amb una llarga trajectòria i una llista interminable de treballs i gires, el bilbaí ens demostra la fluïdesa i el poder de la melodia junt amb el ritme, que traçant nota rere nota crea un edifici que es sustenta amb dos elements sense trobar-hi a faltar més engranatges que aportin més verticalitat a cada tema. Davant d'una formació com la del saxo i bateria, en un primer moment, més d'un podria arrancar a córrer esquivant estils complexos i minoritaris del àmbit del free jazz, però s'equivoquen: “ Esto no va de diálogos entre grandes músicos, ni rollo formato arriesgado, ni pretende sonar crudo, ni cosas así..¿vale?", declarà Benitez. Ens trobem davant d'una manera de pensar la música, innovadora i audible per tothom on cadascú escolta les conversacions d'aquest dos músics interpretant-ho de forma pròpia.

David Xirgu és el còmplice perfecte per acabar de donar forma i aportar el seu toc tan particular: “nos conocemos hace ya muchos años y con una mirada nos lo decimos todo, es un musicazo excelente y resulta muy fácil trabajar con alguien con este nivel" manifesta Benitez. Les infinites combinacions dels canells hàbils d'en Xirgu, que acompanyen subtils una melodia sensual i luxuriosa, es manifesten marcant un camí carregat d'una extrema maduresa i experiència. El reptes i l'atreviment ja acompanyen l'actitud del nostres músics amb un constant interès d'aportar una nova perspectiva els seus treballs

Gorka Benitez, sota una aparença dura i rigorosa, amaga un autèntic alquimista que és capaç de transformar unes sonoritats en una extrema sensibilitat que ens fa trontollar d'una manera o altra. La bona rebuda del públic de A marte otra vez i el reconeixement rebut és segurament, el resultat de posar-hi la marca Benitez, "este cariño a la hora de hacer música", com diu ell.

A Marte otra vez 

Gorka Benítez i David Xirgu

Artimaña records, 2009

Comments

Log in to comment.