Homenatge català a Chopin

Agustí Charles

Chopin Variations, de Jordi Camell

Jordi Camell, reconegut pianista, professor de piano i cap del Departament de Música Clàssica i Contemporània de l’Escola Superior de Música de Catalunya, ha enregistrat el seu últim CD, Chopin Variations, amb obres dels compositors catalans Mompou, Balada, Brotons, Amargós i ell mateix, que han escrit peces per a piano sobre temes de Chopin. Aquest disc està patrocinat pel Consolat General de la República de Polònia a Barcelona, i editat per Columna Música. Fou enregistrat a l'Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet els dies 19 i 20 de maig de 2012.

El programa que presenta consta de les Variations sur un thème de Chopin (1938-1957), de Frederic Mompou (1893-1987); Transparency of Chopin’s first Ballade (1977), de Lleonard Balada (1933); Tres Nocturns alla Chopin op. 116 (2010) (encàrrec del Consolat General de Polònia de Barcelona), de Salvador Brotons (1959); Retrat de Chopin (2010) (encàrrec del Consolat General de Polònia de Barcelona), de Joan Albert Amargós (1950) i s’hi afegeix una obra del mateix Jordi Camell: Sorak 1708, des de les preguntes que Chopin em fa (2010).

Aquest compacte recull composicions que comprenen un marc temporal des del 1938 al 2010. Frederic Mompou, per a compondre la seva col·lecció de Variations sur un thème de Chopin –que en la seva idea original de 1938 havien de ser per a violoncel i piano per petició del violoncel·lista Gaspar Cassadó– se serveix del Preludi opus 28 núm. 7. Dos motius temàtics de la Balada núm. 1 de Chopin són les que utilitza Lleonard Balada per a la seva Transparency of Chopin’s first Ballade, tot combinant-les amb clusters, esquemes minimalistes, collage, etc., en una partitura sense compàs. El Retrat de Chopin (2010) de Joan Albert Amargós pretén recrear l’atmosfera intimista de Chopin, sense partir de cap obra en concret i amb harmonies eclèctiques entre la tradició, el jazz i altres elements estètics del segle XX. El barceloní Salvador Brotons compongué el 2010 Tres Nocturns alla Chopin opus 116, recreant la forma i la textura del compositor polonès. La composició de Sorak 1708, una pàgina escrita en quatre seccions, s'organitza a partir de motius temàtics d’obres de Chopin com l’Estudi opus 10 núm. 3 o els Preludis opus 28 núm. 2 i 4.

Aquest CD pretén retre homenatge al compositor Chopin i la seva estada a Barcelona, ara fa 175 anys. El compositor polonès realitzà un dels seus comptats viatges, però molt rellevant a nivell sentimental i de creació artística, a la ciutat de Mallorca, passant prèviament per Barcelona. L’impacte que causà la seva obra en terres catalanes dugué a la creació de noves obres de compositors catalans inspirades en Chopin.

Amb un so net i cuidat, amb un fraseig entenedor i amb una àmplia gamma de colors, Jordi Camell, com si improvisés, ens presenta aquest homenatge català a Chopin.

Comments

Log in to comment.