Final de curs

Emocions compartides

L’estiu és bon moment per reduir la velocitat diària i el ritme trepidant dels darrers mesos, de tota l’energia i el vigor que comporta el final de curs, els exàmens, concerts, projectes finals i la vida quotidiana a l’Esmuc. A l’època estival, els passadissos de l’escola respiren certa calma passatgera. És temps de revisar, de fer balanç i de preparar la nau per a un nou curs, que sens dubte, serà tan vigorós i rítmic com el que acabem de tancar.

Ara les aules són buides, però si s’aguditza l’oïda segurament es percebrà un cert tornaveu d’estudiants i professors, l’essència de les hores compartides, de l’estudi, de l’esforç. A començament de curs, quan els nous estudiants inicien la seva aventura personal i la resta d’estudiants reprengui la seva activitat, l’escola recuperarà la seva vitalitat quotidiana. Les primeres classes s’encetaran amb il·lusió, les cabines d’assaig s’ompliran de futurs músics professionals que necessiten perfeccionar-se, i els grups de cambra començaran a vibrar. Diguem que el fluid sanguini torna a moure aquest cos, ara en repòs.

El món de l’ensenyament i la cultura viu uns moments complicats, però tenim el convenciment que amb el gran capital humà que té l’escola, amb l’esforç de tothom, podrem fer front a les circumstàncies actuals per continuar treballant en el camí de l’excel·lència acadèmica. Ara, després de dotze cursos, l’Esmuc té més vitalitat i ànima que mai, amb estudiants que venen de diferents llocs de tot el món. La cantina és un oasi temporal per descansar, reposar forces i intercanviar rialles i moments d’amistat. Aquesta fraternitat serveix per nodrir positivament el funcionament de classes i concerts. La roda tornarà a girar. Els nous alumnes començaran a participar als diferents cicles musicals que ofereix l’escola i als Grans Conjunts. I, el més important, tindran al seu abast una oferta d’actuacions musicals, de totes les especialitats interpretatives que, en sí mateix, constitueix una joia per a qualsevol amant de la música, per la seva diversitat, pel risc de l’exploració, per la seva creativitat i sobre tot per la seva il·lusió.

Enguany, els nostres estudiants han pogut participar en actuacions i concerts professionals. Han participat davant d’importants institucions públiques, com el mateix Parlament de Catalunya, o en celebracions destacades com ara l’Any Espriu. També han estat cridats per altres entitats i empreses que ens han ofert aparadors professionals per mostrar els excel·lents resultats de la tasca docent i formativa de l’Esmuc.

Tampoc ens podem oblidar dels concerts de Grans Conjunts que, amb unes dinàmiques d’assaig i d’interpretació totalment professionals, han comptat amb prestigiosos directors com, per exemple, Lluís Vidal, Xavier Díaz-Latorre, Joan Díaz, Jordi Francès, Mayte Martín, Chiara Banchini o Georges Pelhivanian, entre altres. L’Orquestra Simfònica i la Banda també van repetir col·laboració conjunta amb l’OBC i amb la Banda Municipal de Barcelona, dirigides respectivament per Antoni Ros Marbà i per Salvador Brotons.

A més a més de tota l’activitat formativa, l’escola ofereix una bona oferta d’activitats per compaginar amb la feina de classe. Presentacions de llibres, exposicions de la biblioteca, assajos oberts, o classes magistrals, entre altres, són un valor afegit que els estudiants poden gaudir. Durant aquest curs, personalitats com ara Marta Casals, Sofia Gubaidulina, Joan Guinjoan, o Josep Bros, han compartit classes magistrals i experiències amb els alumnes.

Per últim, cal recordar que al desembre l’Esmuc va organitzar el Simposi Frederic Mompou en el segle XXI, una iniciativa que va comptar amb el suport de diferents institucions i amb la participació d’estudiosos i persones properes al pianista i compositor. Aquest esdeveniment ha estat la llavor d’una nova experiència que posem en marxa, el Barcelona Fiddle Congress, una iniciativa centrada en el món de la corda fregada de tradició no clàssica, que es farà a l’escola del 15 al 17 de novembre i que reunirà professionals de total món.

Tens curiositat? Vols venir? Si t’agrada la música, t’esperem a l’Esmuc, una escola que ha de ser un lloc d’estudi i de creació, un punt de trobada, per gaudir i viure cada instant amb emoció. Bon estiu!

Comments

I què hi ha del final de curs?!?

Trobo que després d'un final de curs amb tancada d'estudiants, manifestacions, peticions de dimissió, assemblees i el ressò als mitjans de comunicació que de tot això hi ha hagut, que no hi hagi cap esment a l'editorial d'aquesta revista digital, que és de tota una comunitata educativa, diu molt poc en favor seu. Ho lamento.

En aquesta revista només hi trobareu aquest article (http://www.esmuc.cat/esmuc_digital/Esmuc-digital/Revistes/Numero-20-juliol-setembre-2013/Gent-Esmuc/L-Esmuc-en-lluita) que en parla (escrit per una estudiant).

Trobareu més informació sobre el que ha passat aquest final de curs a http://esmucenlluita.cat

Log in to comment.