Concerts als conservatoris

Concerts als conservatoris

Conservatori Municipal de Música de Barcelona

Els estudiants de piano de l'Esmuc per tota Catalunya

Novament, el cicle de concerts dels alumnes de piano de l'Esmuc d'enguany va arrencar l'1 de març i finalitzarà el pròxim 15 de maig, un conjunt d'actuacions gratuïtes pels diversos conservatoris de Catalunya. És el departament de Música Clàssica i Contemporània qui organitza aquesta activitat, profitosa tant per als futurs pianistes com per l'Escola, ja que –tal com ens explica el cap del Departament, Jordi Camell Ilari– "agafen l'ofici de tocar i d'aquesta manera l'Esmuc s'obre al país per mostrar el seu treball". A més, també es tracta de "crear entre els Conservatoris i l'Esmuc una xarxa de continuïtat, intercanvi i una manera de treballar conjunta".

Els alumnes participants en aquests concerts han hagut de passar una selecció prèvia convocada pel Departament. No només es tracta d'una prova, sinó que també és un estímul per a ells, segons Jordi Camell Ilari. Un cop triats els pianistes, se'n valora l'estil musical i la temporització de les obres per tal d'elaborar quatre ofertes de quatre alumnes cadascuna. Aquests models de concert s'envien als conservatoris i són ells qui trien l'opció que els interessa més. Així doncs, el resultat és un total de setze pianistes repartits en quatre modalitats de concert, on la majoria tenen l'oportunitat d'interpretar el seu repertori en tres vetllades i en diferents centres musicals de Catalunya.

Durant els dos primers anys d'aquest cicle, el repertori va centrar-se íntegrament en Chopin i Liszt per commemorar els respectius bicentenaris del naixement d'aquests dos compositors. Però en aquesta ocasió s'ha optat per diferents noms, des de Bartók, Schumann, Ravel i Beethoven; passant per Granados, Albéniz i Ginastera; fins a Haydn i Prokofiev, entre d'altres.

És interessant com alguns alumnes retornen als seus antics conservatoris per mostrar la seva evolució i retrobar-se de nou amb companys i professors d'una altra etapa. És el cas d'en Bernat Català, el qual va actuar el passat dilluns 8 d'abril a l'auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona - El Bruc, interpretant amb solidesa la Sonata Dante (Després d'una lectura de Dante: fantasia quasi sonata) de F. Liszt. També vam poder escoltar la dolçor de Neus Vercher amb els Nocturns núm. 2 Op. 27 i núm. 2 Op. 55 i la Barcarola de F. Chopin; junt a l'execució temperamental de la Sonata núm. 5 de Prokofiev en mans d'Ester Lecha.

En el cicle també han participat Laura Lacovache-Pana, Marc Castellà, Pau Robles, Daniel Taboada, Marina Pelfort, Enric Aragonès, Arnau Orriols, Ramón Álvarez, Garazi Goñi, Marc Serra, Eduard Almacellas, Adrià Blanco i Paulina Dumanaite. I s'ha pogut disfrutar de les seves interpretacions per totes les províncies del territori català, pels conservatoris de Vila-Seca, Girona, Tortosa, Manresa, Badalona, Igualada, Santa Coloma de Gramanet, Vilanova i la Geltrú, Reus, Granollers i Tarragona.

Comments

Log in to comment.