El destí dels músics

Treballar i formar-se fora de les nostres fronteres

L’oportunitat d’ampliar estudis a l'estranger pot aportar als joves músics molts guanys i beneficis, tant a nivell professional com personal. Professionalment és una ocasió per adquirir nous coneixements, observar, apreciar i aprendre altres maneres de fer i d’organitzar-se. Conviure i compartir espais acadèmics amb altres persones que poden tenir diferents nivells i expectatives força a la reflexió, a l’autoavaluació i a la comparació, sempre importants per al propi creixement professional. Molt sovint se’ns ha inculcat la idea que, musicalment, el nostre país està a un nivell inferior al d’altres. El fet de sortir ens permet comprovar-ho per nosaltres mateixos i alhora aprofitar positivament l’experiència.

A nivell personal, és una oportunitat indiscutible de creixement: l’intercanvi amb persones d’altres cultures i potser diferents valors, però que comparteixen inquietuds i un mateix entorn, comporta de per sí un enriquiment personal. Fer noves coneixences i conviure amb persones d’altres indrets ens pot fer guanyar confiança i seguretat. Per altra banda, el fet d’ampliar el cercle d’amistats i contactes ens pot ser de gran ajut per al futur desenvolupament professional.

Sovint aquestes estades impliquen l’aprenentatge profund d’una nova llengua i d’altres maneres d’expressar-se, condició imprescindible per entendre de veritat una cultura i poder passar a formar-ne part. Això requereix flexibilitat i capacitat d’adaptació per part nostra. Hem d’aprendre a sortir de la nostra zona de confort per fer front a les noves demandes i maneres de fer. Per tal que l’experiència sigui positiva i veritablement enriquidora, hem de mantenir una ment oberta i abstenir-nos de fer judicis prematurs, i pensar que tenim l’oportunitat de conèixer des de dintre les peculiaritats i estils de vida d’altres cultures i d’adquirir una visió més global del món.

Finalment, també cal reconèixer que una estada a l’estranger pot suposar que trobem a faltar coses de casa, però això ens permet aprendre a apreciar més allò que sempre hem tingut i potser no hem sabut valorar prou.

És doncs una experiència recomanable i que val la pena aprofitar.

Comments

Log in to comment.