Conjuntament, a dues bandes

Conjuntament, a dues bandes

Concert wagnerià de la banda de l'Esmuc al costat de la Municipal de Barcelona

Fins que no arribaves a l'últim full del programa de mà no t’assabentaves que la banda de l'Esmuc també en formava part, però veure tantes cadires sobre l'escenari et feia sospitar alguna cosa en el concert de la Banda Municipal de Barcelona el dia 18 de març a l'Auditori.

Efectivament, els músics d'ambdues formacions, sota una mateixa batuta –la del director titular de la de Barcelona, Salvador Brotons– van brindar un homenatge a Wagner mitjançant transcripcions de fragments dels quatre drames que conformen L'anell del nibelung, pels dos-cents anys del seu naixement que celebrem en aquest 2013. Transcripcions per a banda que doten d'una potència singular a la seva sonoritat, i que han de ser enteses en aquell context social barceloní de la primera meitat del segle XX en què el wagnerianisme estava de moda i la seva banda presumia de comptar amb un dels seus més prestigiosos directors, Joan Lamote de Grignon. No tot va ser del músic de Leipzig: per finalitzar la primera part del concert, i abans de submergir-nos en l'últim drama musical, la banda va dur a terme l'obra Raise the Roof, del nord-americà Michael Daugherty. D’un plat sobre un dels timbals, de diverses baquetes, fins i tot de les palmes de les mans es va servir Gratiniano Murcia, el solista i professor de l’Escola, per transportar-nos des del edat mitjana fins a una sala de ball d'avui dia mitjançant dues melodies que, de manera greu i pausada, ara recordant un cant pla i adés amb la tècnica de la fuga, ens remetia gairebé deu segles enrere, i mitjançant certes combinacions instrumentals i ritmes llatins ens portava de nou al present.

Aquest tipus de treball dins de l'activitat dels Grans Conjunts, que conforma, com va dir Salvador Brotons, una "banda ampliada", ajuda els alumnes de l'Esmuc a treballar durant una setmana dins un marc professional com és el de la Banda Municipal de Barcelona.

Comments

Log in to comment.